Cresterea copilului

#pilula de a doua zi #efecte anticonceptionale #anticonceptionale

Pilula de a doua zi: efecte adverse

In situatiile extreme, cand intr-un cuplu nu au fost luate masurile de contraceptie necesare, iar femeia vrea sa evite o sarcina neplanificata, exista posibilitatea contraceptiei de urgenta, prin asa-numita pilula de a doua zi.

Chiar daca este o alternativa preferabila avortului, pilula de a doua zi trebuie sa ramana o metoda utilizata ocazional. Pentru ca aceasta contine un hormon progesteronic sintetic (levonorgestrel), pilula de a doua zi poate prezenta o multime de efecte negative.

Iata care sunt acestea.


1. Poti avea stari de rau, greturi, varsaturi sau dureri de cap


Efectele secundare ce rezulta in contraceptia de urgenta implica adesea vizita la medic. Totodata, daca ai vomitat dupa ce ai luat pilula, este foarte posibil sa fii nevoita sa iei alta.

Manifestarile exterioare care urmeaza imediat dupa administrarea acestui tratament sunt doar un varf de aisberg, deoarece in interiorul corpului se produc o multime de transformari, cu efect indelungat.


2. Poti face diverse alergii la componentele acestei pilule.


Contraceptia de urgenta nu este o solutie adecvata pentru toate femeile, intrucat exista riscul aparitiei alergiilor la una sau mai multe dintre componentele acestei pilule.


3. Contraceptia de urgenta nu are efect indelungat


Pilula de a doua zi nu ofera o protectie de durata, in sensul ca te supui riscului de a ramane gravida daca ai facut sex neprotejat in urmatoarele zile dupa ce ai luat aceasta pastila.


4. Poate exista o intarziere a menstruatiei


Un alt efect frecvent rezultat dupa contraceptia de urgenta este legat de intarzierea menstruatiei pe o perioada cuprinsa intre 5 si 7 zile. Dupa depasirea acestei perioade se recomanda controlul medical sau testul de sarcina.


5. Se produc dereglari hormonale si te poti ingrasa


Din cauza schimbarilor hormonale aduse organismului, pastila de a doua zi poate determina ingrasarea. Mai mult decat atat, esterogenul continut determina o retentie mai mare a apei, care conduce la dezvoltarea tesutului adipos.


6. Eficacitatea pastilei de a doua zi este de minim 75 %


Utilizarea corecta a pastilei de a doua zi prezinta o eficacitate de minim 75%.

Aceasta se poate administra in cel mult 72 de ore de la contactul sexual, iar cea de-a doua pilula se ia la o diferenta de 12 ore fata de prima.


7. Pilula de a doua zi nu poate fi administrata femeilor care sufera de anumite boli


Femeile care sufera de boli severe ale ficatului sau de porfiria nu au voie sa foloseasca aceasta masura contraceptiva.

Efectele contraceptive ale pilulei de a doua zi pot fi anulate de consumul anumitor substante. Daca urmezi un tratament cu o planta numita St John's Wort (Hypericum Perforatum), un derivat al sunatoarei, trebuie sa stii ca scade eficienta pastilelor.

Medicii recomanda o pauza de cel putin 6 luni intre administrari, deoarece pot aparea dereglari hormonale grave.

Pilula nu este o metoda contraceptiva uzuala, al carei rol este legat de a impiedica fecundarea ovulului. Cu cat este luata mai repede dupa intretinerea relatiilor sexuale, cu atat eficienta ei creste.

Sursa foto: intimatehealthhelp.net

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului