Cresterea copilului

#copil #bebelus #gravida #sarcina #parinti

Placeri permise si interdictii pe perioada sarcinii

Te bucuri din plin de cele noua luni de sarcina, insa te intrebi daca postura de gravida iti mai permite sa iti urmezi toate obiceiurile de cosmetica si frumusete, igiena sau hobby-uri. Pentru a inlatura toate miturile, iata care sunt placerile premise in perioada sarcinii, dar si interdictiile gravidei.
Frumusete si igiena
Pot sa imi fac manichiura in perioada sarcinii?
Da, insa ar fi indicat sa ai cu tine, chiar si la salon, propriile tale instrumente pentru manichiura. In felul acesta, eviti infectiile aparute in urma nesterilizarii corespunzatoare a produselor de frumusete.
De asemenea, evita saloanele de frumusete impregnate cu mirosuri puternice ale produselor folosite. Cauta locatii care beneficiaza de un spatiu aeristi sau de aer conditionat. Chiar si acasa, atunci cand aplici lacul de unghii, deshide fereastra, pentru a lasa mirosul acetonei sa se evapore rapid.
In cazul pedichiurii, spune "nu" masajului picioarelor, pentru ca acesta poate declansa activitatea fetusului sau contractiile.
Pot sa imi vopsesc parul?
Desi cercetarile nu au ajuns la un consens in ceea ce priveste vopsirea parului in perioada sarcinii, medicii recomanda sa faci acest lucru dupa primul trimestru de sarcina.
Pot sa folosesc sauna sau sa fac o baie fierbinte?
Din pacate, pe durata sarcinii este indicat sa nu iti expui bebelusul la temperaturi mult prea ridicate, asa ca tine-te departe de sauna sau de baile fierbinti. Poti utiliza insa jacuzzi, daca vrei sa te relaxezi, insa, la fel ca si in cazul saunei sau a unei simple bai, fara a te expune unei temperaturi prea ridicate a apei.
Pot sa folosesc uleiuri pentru aromaterapie?
Mai bine ai evita aceasta practica in timpul sarcinii. Unii medici considera ca uleiurile extrase din anumite plante pot afecta dezvoltarea bebelusului.
Pot sa imi fac un masaj in timpul sarcinii?
Bineinteles, atata timp cat personalul stie cum sa maseze o femeie insarcinata . De asemenea, asigura-te ca beneficiezi de tot confortul. Unele saloane au mese de masaj special concepute pentru femeile insarcinate. Exista medici care recomanda evitarea masajului in primul semestru de sarcina, insa cel mai bine ar fi sa te consulti cu medicul tau personal.
Pot sa merg la solar in timpul sarcinii?
Nu exista inca dovezi concrete care sa confirme faptul ca solarul dauneaza sarcinii, insa sunt suficiente teste care au demonstrat ca solarul este nociv pentru tine. In plus, din punct de vedere estetic, din cauza schimbarilor hormonale, este posibil ca bronzul sa nu se prinda uniform. Daca vrei sa fii o gravida bronzata, opteaza pentru cremele autobronzante care nu dauneaza nici tie, dar nici bebelusului.
Exercitii si intretinere
Pot sa fac jogging?
In mod normal da, insa ar fi indicat sa iti consulti medical inainte, pentru ca totul depinde de modul in ncare se desfasoara sarcina.
Pot sa practic sporturi de iarna (patinaj, schi)?
Este indicat sa eviti sporturile care te expun cazaturilor sau accidentelor. Conditia de gravida nu iti interzice miscarea, dar asta nu inseamna ca trebuie sa te expui accidentelor.
Pot sa fac aerobic?
Evita sa te incalzesti mult prea tare pe durata exercitiilor, asa ca las-o mai moale cu aerobicul, ia pauze frecvente si bea multa apa. Daca iti place sa faci sport si sa te mentii in forma, poti opta pentru aerobic special pentru gravide.
Pot sa ridic greutati?
Greutatile pot fi un mod excelent pentru a te mentine in forma pe durata sarcinii, atata timp cat nu depui prea mult efort. Nu ridica greutati atunci cand stai intinsa pe spate. De asemenea, consulta-te cu medicul pentru a obtine avizul acestuia.
Pot sa merg cu bicicleta?
Daca ai o bicicleta de fitness, atunci in casa nu vei avea nicio problema. Daca insa doresti sa mergi cu bicicleta prin oras, atunci trebuie sa fii foarte atenta, pentru ca, pe masura ce sarcina inainteaza, echilibrul si agilitatea ta nu mai este aceeasi - te expui astfel cazaturilor.
Alimentatie
Tutunul si alcoolul se afla pe primul loc in lista interdictiilor, insa exista destule mituri care mentioneaza pestele, branza, ceaiurile si cafeaua atunci cand vine vorba de alimentatia pe perioada sarcinii. Pentru a afla mai multe despre acest subiect, citeste articolul Alimentatia corecta a gravidei
Prin casa
Pot sa folosesc produse de curatat ?
Majoritatea produselor de curatat se pot folosi fara probleme, insa, ca si in cazul lacurilor de unghii, fereste-te de mirosurile puternice. De asemenea, poarta manusi de protectie.
Pot sa curat litiera pisicii?
Medicii recomanda sa nu te indeletnicesti cu aceasta activitate, pentru ca fecalele pisicii sunt purtatoare de toxoplasmoza si risti sa pui fatul in pericol.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Top
Top