Cresterea copilului

#poarta de siguranta #crestere copii #siguranta copii

Poarta de siguranta pentru copii - cum sa o alegi in functie de nevoi

Dezvoltarea capacitatii de deplasare a micutului sau micutei tale este ceea ce ii va da independenta necesara pentru explorarea locurilor din jur. Aceasta aduce cu sine nevoia sa te gandesti serios la varianta de a monta o poarta de siguranta pentru copii inĀ  locuinta ta pentru a-l impedica pe copilas sa ajunga in locuri unde se poate accidenta. O astfel de poarta ar putea fi necesara la capatul de sus si de jos al scarilor, sau in alte zone de risc ale locuintei.

Asadar, chiar daca inainte de a fi parinte nici nu te gandeai poate ca exista astfel de accesorii, in momentul in care bebelusul incepe sa faca singur primii pasi esti pus in fata dilemei de a alege un model de portita din oferta de pe piata. Un astfel de magazin online cu articole pentru copii este Bebebliss. Aici vei putea gasi dimensiuni variate de portite de siguranta din lemn sau metal cu siteme de prindere variate. Recomandarea noastra ar fi ca inainte sa achzitionezi portita sa te documentezi un pic inainte cu privire la ce exact ai nevoie si care sunt obtiunile pe care le ai.

Care sunt tipurile de poarta la care putem apela?

Exista o gama larga de porti din care putem sa alegem. Ele se diferentiaza in functie de dimensiune, materialul din care sunt fabricate, sistemul de inchidere, dar si modul de instalare. Din acest ultim punct de vedere avem doua categorii si anume portita de siguranta prin presiune sau prin insurubare. Ceea ce trebuie avut in primul rand in vedere atunci cand facem alegerea este locul unde urmeaza sa o instalam si scopul urmarit prin instalarea acesteia. In cele ce urmeaza vom parcurge pasii cei mai importanti in alegerea portii de siguranta de care avem nevoie:

1. Masuram deschiderea locului unde urmeaza sa instalam poarta

  • Daca avem de a face cu o deschidere mai mare de 115 cm, trebuie sa stim ca poarta prin insurubare nu reuseste sa acopere o astfel de distanta. In acest caz ramane doar optiunea portii de siguranta cu fixare prin presiune care, daca este necesar, poate fi adaptata cu extensii ce fac posibila acoperirea unor distante mai mari.
  • In cazul unui loc a carui deschidere este mai mica de 115 cm, atat poarta care se fixeaza prin insurubare, cat si aceea care se fixeaza prin presiune pot fi luate in calcul drept variante de a acoperi in mod eficient astfel de distante mai mici. Aceasta deoarece, in cazul celei prin presiune se adauga la dimensiunea propriu-zisa a portii suruburile pentru ancorare plus eventualele extensii, iar in cazul celei prin insurubare exista varianta unor modele de poarta extensibila.

2. Verificam inaltimea portii

Este bine sa ne asiguram ca inaltimea portii acopera cel putin trei patrimi (3/4) din inaltimea copilului tau.

3. Alegem felul de fixare a portii

  • Pentru o fixare ferma si pe termen lung este recomandabila instalarea unei porti de siguranta prin insurubare. Ca zona a locuintei unde aceasta este o solutie de dorit, putem aminti capatul de sus al treptelor, loc unde o poarta de siguranta prin presiune nu ar oferi suficienta siguranta. De asemenea, portile cu fixare prin insurubare au avantajul ca nu au acea bara orizontala aproape de nivelul podelei, care este prezenta in cazul altor modele. Existenta unei astfel de bare in imediata apropiere a coborarii treptelor prezinta riscul dezechilibrarii care poate duce la niste accidente nefericite.
  • Daca fixarea portii se face in perete, nu vom avea o problema deosebita in momentul demontarii acesteia, pentru ca o astfel de suprafata se poate repara usor. Insa daca fixarea se face pe termen scurt si pe suprafete pretentioase precum tocul usii, este de preferat poarta de siguranta prin presiune, care se poate monta fara gauri si fara a lasa in urma alte astfel de urme vizibile.

4. Alegem modul de inchidere si deschidere.

  • Pentru zonele cu mult trafic este de dorit o poarta cu deschidere in ambele sensuri si care sa se deschida usor. De asemenea, putem sa alegem din gama disponibila pe piata porti care se deschid si se inchid cu o singura mana, care raman deschise cand copilul doarme sau nu se afla in zona, sau care se inchid automat.
  • Zonele mai putin circulate ale locuintei pot prezenta totusi interes pentru micutii familiei si, in cazul acesta, este important mai degraba ca sistemul de inchidere si deschidere sa fie unul greu de manipulat pentru copii. In acest sens exista porti care sa necesite chiar si trei actiuni pentru deschiderea lor si care se deschid si se inchid doar prin actionare manuala.

5. Alegem poarta in functie de materialul si finisajele acesteia

Portile de metal se recomanda ca rezistenta si durabilitate, dar si ca fiind cele mai potrivite pentru a fi instalate in preajma semineului, sobei, sau teracotei. O poarta confectionata din lemn, in schimb, se poate recomanda ca aspect. Insa, fie ca este din metal, plastic, lemn, sau o combinatie de mai multe materiale, poarta pe care o instalam va trebui sa se potriveasca prin designul si culoarea ei in ambientul locuintei tale. Astfel, putem sa luam masuri pentru siguranta copiilor fara a compromite felul cum arata locul caminului unde acestia petrec timp pretios.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Sfatul expertului