Cresterea copilului

#sarcina #cezariana #nastere naturala

Poti naste natural dupa o cezariana!

Femeile care au nascut prima oara prin cezariana nu sunt obligate ca la sarcinile ulterioare sa opteze tot pentru aceasta forma de aducere pe lume a copilului. Un studiu britanic a demonstrat ca nasterea vaginala este posibila chiar si dupa nasterea prin cezariana!


Nasterea naturala, posibila dupa cezariana!

Un studiu britanic, publicat recent in "BJOG: An International Journal of Obstetrics and Gynecology", a analizat sansele pe care femeile care au nascut prin cezariana le au pentru a naste natural la urmatoarele sarcini.

Studiul a analizat datele a 144.000 de femei britanice care au trecut prin cezariana la prima nastere, in perioada 2004-2011. Oamenii de stiinta au descoperit ca 52% dintre mamicile care au nascut prin cezariana la prima sarcina au reusit sa nasca natural la urmatoarele sarcini. Dintre acestea, 63% au reusit sa treaca cu succes prin nasterea vaginala. Restul mamicilor au intampinat mici probleme in timpul nasterii nasturale- in functie de rasa, varsta etc. - dar au reusit sa duca cu bine la capat nasterea.

Citeste si: Nasterea prin cezariana afecteaza sistemul imunitar al nou-nascutilor


Femeile tinere au mai multe sanse sa nasca natural dupa o cezariana!

Potrivit cercetatorilor britanici, femeile cu varsta mai mica de 24 de ani prezinta sanse mai crescute sa nasca natural la a doua sarcina decat cele cu varsta mai mare de 34 de ani.

Unul din cele mai importante criterii care stabilesc succesul nasterii naturale dupa o cezariana este motivul sau cauza care a dus in prima instanta la impunerea cezarianei de urgenta. De exemplu, in cazul in care cezariana a fost impusa pe fondul unei incercari esuate de a induce travaliul, scad foarte mult sansele ca la urmatoarele sarcini, bebelusii sa fie nascuti pe cale naturala.

Oamenii de stiinta au concluzionat ca nasterea naturala dupa cezariana este posibila, insa doar dupa ce medicii evalueaza cu acuratete riscul unei cezariane si iau in calcul toti factorii predispozanti pentru o astfel de interventie de urgenta.

Citeste si: Nastere naturala sau cezariana?


Cu toate ca majoritatea femeilor sunt considerate candidate pentru nasterea vaginala dupa cezariana, doar jumatate dintre acestea apeleaza ulterior la varianta naturala de aducere pe lume a copilul. Medicii spera ca in urma acestei descoperiri, viitoarele mamici sa ia tot mai mult in calcul ideea de a recurge la nasterea naturala dupa o cezariana si sa o discute impreuna cu medicii care le monitorizeaza sarcinile.

Sursa foto: eggsfromthenest.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului