Cresterea copilului

#povesti #copii

Povesti cu morala pentru copilul tau

Universul magic al povestilor este benefic copiilor pentru a-i ajuta sa adoarma mai usor, pentru a le spori imaginatia si pentru a le dezvolta vocabularul. Mai mult decat atat, orice poveste pentru copii are o morala puternica, pe care copilul tau si-o va insusi si dupa care isi va croi drumul in viata.


Realizeaza o lista cu astfel de povesti, din care copilul tau sa invete lucruri bune si frumoase, sa faca diferenta intre bine si rau, intre adevar si minciuna , sa descopere ca exista intotdeauna consecinte grave pentru faptele rele, practic sa invete singur sa se autoeduce.


Trebuie sa stii ca povestile ii influenteaza foarte mult pe copii. Acestea pot schimba modul de gandire al micutilor si ii pot ajuta sa priveasca altfel situatiile cu care s-au confruntat sau urmeaza sa o faca.


Iata cateva povesti cu morala pe care copilul tau este bine sa le cunoasca:


Fata babei si fata mosneagului 


Fara indoiala iti mai aduci si tu aminte de povestile nemuritoare ale lui Ion Creanga , in special „Fata babei si fata mosneagului”. Din aceasta povestioara, copiii invata ca orice fapta are si rasplata si ca oamenii muncitori, cei care se poarta frumos cu persoanele din jur, care ii ajuta pe altii, care sunt cinstiti, curajosi, care au un suflet bun si care sunt modesti au intotdeauna de catigat.  Mai mult decat atat, povestea subliniaza faptul ca lenesii, rautaciosii, lacomii si invidiosii ajung sa aiba intotdeauna de pierdut.


Pinocchio


Minciuna are picioare scurte, o minciuna implica alta, iar copiii care mint ajung intotdeauna sa aiba probleme. Aceasta este morala pe care copilul tau o va invata din povestea lui Pinochio.


Aventurile personajului principal il vor convinge pe micutul tau ca minciuna nu aduce niciodata lucruri bune, ca aceasta nu face decat sa complice lucrurile si sa faca mult rau.


Harap-alb


Harap alb este o poveste in care personajul principal, supus unor mari piedici si greutati, reuseste sa le invinga prin curaj, multa vointa si intelepciune. Morala din Harap-Alb este extrem de utila pentru copilul tau, mai ales daca ii vei sublinia faptul ca nu trebuie sa aiba incredere in oamenii pe care nu ii cunoaste, cu atat mai mult cu cat ii abordeaza insistent si par sa fie foarte draguti.


Sarea in bucate


Daca micutul tau este genul de copil care reactioneaza impulsiv, care are obiceiul de a face anumite lucruri inainte de a le analiza, povestea „Sarea in bucate” il va invata o lectie.  Aceasta povestioara subliniaza faptul ca atunci cand iei decizii pripite, mai ales la suparare, este foarte posibil sa realizezi ca ai facut o greseala pe care sa o regreti mai tarziu.


De aici, copilul va invata sa isi controleze pornirile si sa se gandeasca de mai multe ori inainte de a face ceva.

Sursa foto : typepad.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului