Cresterea copilului

#rechizite #mama #copii #copil #vaccin #educatoare #gradinita #pregatirea pentru gradinita

Pregatirea copilului pentru gradinita

"Toamna se numara bobocii", iar de data aceasta copilul tau trece pentru prima oara pragul gradinitei. Invata cum sa-ti pregatesti micutul pentru marea lui iesire in mediul social.

 
Trecerea la gradinita reprezinta pentru copil prima iesire in afara mediului familial. Este pus in postura de a fi sociabil. Pentru ca deseori primele zile de gradinita ii marcheaza copilaria, ar fi indicat sa iti pregatesti cat mai bine micutul pentru marea schimbare.

Pasi mici pentru o pregatire temeinica

 

In ceea ce priveste aspectul medical, copilul tau trebuie sa fie cu vaccinarile la zi. Este vorba despre vaccinurile contra cunoscutelor boli copilariei- , rubeola, oreionul, precum si de vaccinul diftero-tetano-pertussis (D.T.P.) si vaccinul contra tuberculozei (B.C.G.). Este posibil ca, in momentul inscrierii copilului la gradinita, educatoarea sa iti mai ceara cateva analize, in functie de cerintele fiecarei institutii.

 Din punct de vedere material, incearca sa imbini pentru prichindelul tau utilul cu placutul. Pentru ca sunt mari sanse sa se simta stingher, indeplineste-i dorintele. Lasa-l sa-si aleaga singur hainutele, ghiozdanul, rechizitele, dar indruma-l catre cele pe care le va putea manevra usor. 

La gradinita, copilul tau va trebuie sa invete sa se imbrace singur cu hainuta sau sa se incalte cu pantofiorii fara ajutorul altcuiva. Asta ii va spori increderea in sine si il va face sa se desprinda mai usor si de tine. De aceea, alege hainute care se inchid si se deschid usor, fara nasturi sau fermoare complicate. Incearca sa-l inveti inainte cum sa se incalte singur.

Pentru ca ghiozdanelul reprezinta unul din punctele de atractie ale copiilor, alege unul pe placul copilului tau, dar ai grija sa nu fie de dimensiuni prea mari. Opteaza pentru un ghiozdan cu doua barete, pe care il poate purta pe ambii umeri.

De asemenea, nu il incarca cu lucruri inutile. Are nevoie de o sticluta cu apa, servetele si un pachetel cu mancare, unde este cazul. Daca inca mai foloseste pampers, atunci lasa la gradinita o pereche de pantalonasi si un scutec. In cazul in care copiii ies afara sau in parc, ar fi bine daca i-ai da un pulovaras sau o hainuta de rezerva, pentru o eventuala racire a vremii.

Il poti ajuta pe copilul tau sa se adapteze usor si din punct de vedere social. Nu il supune unei schimbari atat de bruste, de la prezenta mamei, a tatalui si a bunicilor, direct la o colectivitate de copii necunoscuti. Obisnuieste-l dinainte cu activitatile in colectivitate.

De exemplu, scoate-l in parc de cate ori ai ocazia. Lasa-l sa se joace cu altii copii si cu persoane adulte. Incurajeaza-l sa se imprieteneasca cu copiii prietenelor tale si du-l la petrecerile organizate special pentru micuti. Ai putea chiar sa il inscrii la ateliere de creatie pentru copii, organizate pe perioada verii de catre diferite centre culturale.

Sporeste-i increderea si siguranta de sine, pentru a nu se simti total dependent de tine. Ajuta-l sa memoreze numele parintilor, data nasterii, localitatea unde locuieste, eventual adresa, numele complet.  Va fi intrebat de catre educatoare despre cateva dintre acestea, iar faptul ca va .comunicatedepresa.ro/ www .comunicatedepresa.ro/ www .comunicatedepresa.ro/sti" title="sti">sti " title="sti">sti " title="sti">sti sa raspunda corect il va face sa se simta important si usor independent. Pentru orice eventualitate, ar fi bine daca ar avea in ghiozdanel si un biletel cu datele personale si numarul tau de telefon.

In functie de varsta copilului, incearca sa il inveti si cateva notiuni de baza, ca de exemplu cifrele, partile corpului, cateva animale, membrii unei familii, forme geometrice. +.+-=-+.+ -+.-+=+-.+- Nu ezita sa discuti in +.+-=-+.+ 112 -+.-+=+-.+- permanenta cu micutul tau si nu sari peste povestioara spusa inainte de culcare. Ii dezvolti astfel vocabularul si il pregatesti pentru integrarea in colectivitate.

Atentie insa! Totul trebuie realizat prin joc, pentru ca micutul tau sa nu devina stresat si inhibat de faptul ca are de invatat, actiune pe care oricum nu o intelege. Profita de cumparaturi si lasa-l sa numere fructele, sa le numeasca, sa spuna ce culoare si ce gust au. Invata-l sa gaseasca obiectul diferit dintr-o serie sau sa spuna ce lipseste.

De asemenea, dezvolta-i functiile motorii. Nu iti fie teama si invata-l sa se joace cu foarfeca si culipiciul , bineinteles sub supravegherea ta permanenta. Lasa-l sa deschisa corespondenta, sa rupa si sa mototoleasca hartii, se lege singuri la sireturi si sa coloreze cat mai mult. Ii dezvolti astfel muschii mainilor si ii oferi siguranta si incredere.

Inainte de prima intalnire cu copiii, incercati sa vizitati impreuna gradinita si sa o cunoasteti pe educatoare. Ajutati-l sa se imprieteneasca cu cadrele didactice si sa se familiarizeze cu noul mediu.

Explica-i tot timpul ca nu il abandonezi. Copilul trebuie sa inteleaga ca tu te duci la serviciu, iar la terminarea programului vei veni sa il iei si sa il duci acasa, si decat sa stea singur, ar fi mai bine sa se bucure de compania alor copii.

Impreuna cu educatoarea, vorbeste-i despre activitatile din cadrul gradinitei, cum va colora, va picta, se va juca cu copiii, va merge in parc, iar la sfarsitul zilei tu vei veni s ail iei. Puteti chiar sa tineti un jurnal in care sa atasati in fiecare zi desene de la gradinita sau diferite lucrari pe care le va confectiona impreuna cu educatoarea.

Lasa-l intotdeauna sa-ti povesteasca in detaliu cum s-a desfasurat ziua lui, si verifica spusele si starile copilului printr-o legatura stransa cu cadrul didactic. De asemenea, comunica-i educatoarei eventualele probleme de sanatate ale copilului. Comunicarea este deosebit de importanta. Iar rabdarea este cruciala.

Fii rabdatoare cu copilul tau, chiar daca ar putea sa aiba reactii mai putin placute. Sunt copiii care plang si fac adevarate scene de isterie, doar ca sa il impiedice pe parinte sa plece. Nu prelungi momentul despartirii, pentru ca in timp de cateva zile, se va acomoda. Si mai ales, nu face nici tu o tragedie din asta! La inceput ai putea sa stai si sa asisti la activitate pentru cateva minute, pentru a-i oferi siguranta copilului ca nu i se va intampla nimic.

Primele zile la gradinita ale copilului sunt dificile atat pentru acesta, cat si pentru parinti. Dar cu o pregatire in prealabil, rabdare si comunicare, trecerea va fi mult mai usoara, iar copilul se va adapta mai repede la noul statut social.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare