Cresterea copilului

#scoala #scolar #copil #copil scoala #invatatoare

Prima vizita la scoala- Ce intrebari ii adresezi invatatoarei?

Au trecut deja primele doua saptamani de cand micutul tau a inceput scoala, asa ca se impune un dialog cu dascalul care il ghideaza.

Daca esti parintele unui "boboc", vizita la scoala este o cerinta obligatorie pentru a monitoriza modul in care acesta face fata noilor povocari educationale.

Trebuie sa te pui la curent cu starea emotionala a copilului in calitate de scolar, dar ai nevoie si sa afli care sunt cerintele cadrelor didactice.

Iata cateva din cele mai importante intrebari pe care trebuie sa le adresezi invatatoarei.


1. Cum se integreaza copilul tau in colectiv? Are conflicte cu vreun coleg?


Daca stii ca micutul tau are o fire mai retrasa, trebuie sa il ajuti sa relationeze cu noii colegi, deorece linistea lui emotionala ii influenteaza si capacitatea cognitiva. Un copil marginalizat, care nu se simte in largul sau in colectivul din care face parte, va fi cu greu motivat sa dea rezultate bune la invatatura.

Lucrurile sunt la fel de complicate si cand ai un copil mai nazdravan, care le distrage atentia colegilor. Vorbeste cu invataoarea lui deschis despre aceste probleme si roag-o sa te atentioneze ori de cate ori este cazul. Masurile luate de cadrele didcatice trebuie strans corelate cu cele din familie, astfel incat sa poata fi modelat eficient caracterul copilului cu probleme.


2. Exista probleme disciplinare?


Pentru copiii care merg in clasa intai, disciplina este un concept inca necunoscut, deoarece la gradinita educatoarele sunt mult mai maleabile.

Bobocelul trebuie sa invete ca nu este permis sa vorbeasca neintrebat, ca nu are voie sa paraseasca sala de curs decat in pauza (sau in cazuri exceptionale cu acordul doamnei invataore) si ca are anumite responsabilitati, cum ar fi pregatirea temelor, invatarea lectiilor, etc.


3. Prezinta simptome ingrijoratoare care ar putea indica probleme de sanatate?


Datorita experientei si a lucrului cu ce mici, invatatoarele pot sesiza mai rapid eventualele probleme de sanatate. Fie ca este vorba de o vedere slaba, oboseala sau hiperactivitate, dupa o discutie cu dascalul, trebuie sa programezi un consult la medicul specialist.


4. Participa activ la ore?


Nu ai cum sa nu fii bucuroasa cand afli ca micutul tau este interesat de scoala si participa activ la ore. Ce faci insa cand descoperi ca acesta nu dezvolta nicio placere pentru invatatura?

O relatie apropiata cu invatatoarea sa te poate ajuta sa intelegi mai bine datele problemei si poti descoperi cum sa il motivezi.


5. De ce rechizite mai are nevoie?


Chiar daca te-ai pregatit foarte bine inainte de inceperea scolii, s-ar putea sa descoperi ca nu ai acoperit intreaga lista de rechizite sau ca au aparut alte cerinte intre timp.

Invatatoarea te va lamuri in legatura cu acest aspect si chiar te poate indruma inpre locurile unde se gasesc restul rechizitelor.


6. Cum il pot ajuta eu, ca parinte, sa-si imbunatateasca performantele scolare si sa-l motivez sa invete?


Pe langa munca profesorilor, parintii au datoria sa isi sustina si sa isi ajute copiii in primi ani de scoala. Dascalii le pot oferi cateva ponturi parintilor, prin care acestia sa isi motiveze copiii sa invete.

Sursa foto:ecm-ireland.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului