Cresterea copilului

#autism #indiferenta #dezinteres #semne autism #comportament repetitiv

Primele semne ale autismului la copii

Autismul sau tulburarea de spectru autist este considerata una dintre cele mai frecvente probleme in patologia psihica a copilului. Autismul afecteaza functiile sociale si cognitive, in diferite moduri, astfel incat niciun copil nu seamana cu altul in ceea ce priveste comportamentul.

Copiii care sufera de aceasta tulburare nu urmeaza aceeasi traiectorie de dezvoltare. Unii copii pot prezenta semne timpurii, incepand de la 4-6 luni, iar altii - aproximativ 30%, potrivit Academiei Americane de Pediatrie - se manifesta normal ca bebelusi si transmit anumite semnale dupa varsta de un an.

Aceasta tulburare se manifesta, de obicei, la baieti, care au de cinci ori mai multe sanse de a dezvolta autism in comparatie cu fetele. Cauzele exacte nu sunt deocamdata cunoscute. Iata cateva dintre principalele semnale pe care copiii autisti le transmit inca din primele luni de viata.

1 Comportament dezinteresat

Primele semne care ar putea arata faptul ca bebelusul sufera de aceasta tulburare sunt lipsa de reactie si reciprocitate. Copiii autisti nu le ofera niciun raspuns parintilor, intrucat ei nu se pot focaliza asupra unei persoane sau a unui punct. De asemenea, copiii care sufera de aceasta afectiune nu sunt interesati de jocuri si nici nu sunt incantati atunci cand isi vad parintii plimbandu-se prin camera. In plus, copiii autisti nu sunt dornici sa faca schimb de jucarii cu alti copii.

2 Comportament repetitiv

Un alt semn care poate indica autismul este comportamentul repetitiv al copilului. Acesta face aceleasi gesturi si se joaca cu aceleasi jucarii, in mod frecvent. In plus, copiii autisti manifesta un interes deosebit asupra obiectelor neinsufletite, in special cele grele, precum pixuri, chei, si nu sunt deloc atrasi de jucariile din plus.

3 Comportament indiferent

Un alt simptom care poate semnala autismul la copii este comportamentul indiferent. Copiii autisti nu raspund la salut, nu fac cu mana la plecarea dintr-un loc, nu se joaca cu alti copii si nu manifesta stari de amuzament sau incantare. De asemenea, copiii autisti nu stiu sa relationeze cu alti oameni, sa lege prietenii. Ei traiesc intr-o lume a lor si prefera sa nu fie atinsi sau mangaiati.

Sursa foto: sunflower-sunnysanzel.blogspot.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului