Cresterea copilului

#copil #copii #siguranta #parc

Reguli de siguranta a copilului in parc

Siguranta si bunastarea copilului tau trebuie sa fie pe primul loc, indiferent de varsta lui, circumstante sau locatia in care se afla. Avand in vedere ca parcul este un loc in care mamicile sau bonele merg zilnic cu piticii, iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa previi situatii neplacute sau eventuale accidente.


Alege un parc curat


Chiar daca in majoritatea parcurilor este permis accesul cainilor, cauta un loc in care accesul acestora sa fie ingradit sau macar sa le fie interzisa intrarea in ariile de joaca a copiilor. Este de-a dreptul ingrozitor ca micutii sa faca slalom printre mizeriile lasate de patrupede , asa ca pentru linistea ta si pentru binele copilului tau, alege un parc curat.


Echipeaza-l pe copil corespunzator


Copiilor le place sa alerge, sa se joace, sa experimenteze si nu se tem sa se murdareasca, asa ca imbraca-l si incalta-l adecvat pentru plimbarea in parc. Tricourile si pantalonii sunt cele mai potrivite haine, indiferent ca este fetita sau baietel, iar in picioare este recomandat sa aiba tenisi. Daca este vara si trebuie sa poarta sandale care sa ii lase pielea sa respire, este recomandat totusi ca acestea sa fie inchise in parte din fata (la degete) pentru a evita accidentele, zgarieturile si loviturile.


Totodata, pentru a-l recunoaste mai usor din multimea de copii, imbraca-l pe micutul tau cat mai colorat sau ofera-i un accesoriu care sa-l evidentieze (o basca, o sapca etc).


De asemenea, daca ai o fetita cu parul lung, este recomandat sa ii prinzi parul intr-o codita sau sa il impletesti pentru a evita accidentele (daca parul este lung, exista riscul sa il agate in diverse obiecte pentru joaca). In plus, la cat de mult va alerga, parul o va face sa transpire mai mult si sa se simte incomod. Chiar daca ii prinzi parul de acasa, ia totusi cu tine cateva elastice de rezerva.


Ia cu tine un rucsac cu „de toate”


Chiar daca parcul este la cinci minute distanta de casa ta, este bine sa ai la tine tot ce trebuie pentru o mica excursie: biberoane cu apa, un fruct sau o gustare,  scutece de unica folosinta (daca este cazul), servetele umede dezinfectante, servetele uscate, plasturi medicinali, fasa medicinala si chiar un spray mic cu dezinfectant. Pune-le pe toate intr-un rucsac usor de transportat, pe care sa-l iei mereu cu tine, indiferent de locatie. Nu se stie niciodata ce se poate intampla, iar mami trebuie sa fie mereu pregatita pentru orice situatie.


Ora potrivita


In functie de temperatura de afara, dar si de programul de odihna al copilului, trebuie sa te orientezi catre ora cea mai potrivita pentru plimbarea in parc. In mod normal, evita sa il scoti pe copil afara la ora pranzului, cand trebuie sa doarma, dar si atunci cand soarele arde cu putere. Canicula face victime, mai ales in cazul celor mici, asa ca nu risca sanatatea copilului tau. De asemenea, daca afara este foarte cald este indicat sa optezi pentru parcuri cu foarte multa verdeata, cu copaci inalti care sa tina umbra.


Verifica inainte locul de joaca


Este foarte posibil ca micutul tau sa fie prea mic pentru obiectele de joaca instalate in parc sau pur si simplu sa nu fie constient inca de faptul ca poate fi ranit foarte usor.


Adultul care il insoteste pe copil trebuie sa verifice obiectele de joaca pe care copilul vrea sa le utilizeze. Astfel, este recomandat sa  controleze leaganele si sa se asigure daca sunt rezistente, dar si toboganele pentru a vedea daca are suruburi iesite la suprafata, sau daca tabla sau plasticul este usor denivelat, ori deteriorat. Aceste lucruri, chiar daca la prima vedere par lipsite de importanta, il pot rani grav pe copil.


De asemenea, invata-l pe copil cum sa „aterizeze” atunci cand se da pe tobogan si spune-i ca trebuie sa se fereasca din calea leaganelor atunci cand acestea sunt folosite de alti copii.


Stai departe de lacurile din parc


In unele parcuri se gasesc lacuri frumoase, foarte atragatoare pentru copii. Este de datoria ta sa ii explici de ce nu are voie sa se apropie singur de apa si care pot fi consecintele daca, din greseala se impiedica sau aluneca in apa. Este recomandat ca atunci cand isi doreste sa mearga la apa, sa il roage pe unul dintre parinti sau pe una dintre persoanele care il insoteste.


Supravegheaza-l indeaproape


Nu este cazul sa il sufoci pe copil si sa nu ii permiti sa faca anumite lucruri pe care si le doreste, dar fii sigura ca se afla tot timpul in raza ta de supraveghere. Copiii pot disparea intr-o clipa, asa ca fii cu ochii pe prichindelul tau, chiar si la distanta. Evita sa te antrenezi in discutii aprinse cu celelalte mamici din parc sau sa vorbesti la telefon minute in sir pentru ca ti-ar putea distrage atentia de la copilul tau.


Sfat util: Daca afara este cald si soare puternic, nu uita sa aplici pe pielea micutului tau o crema cu protectie UV, chiar daca te afli in afara orelor de pericol.

Sursa foto : steinhatcheelanding.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Sfatul expertului