Cresterea copilului

# crestere prematur #copil prematur #nastere prematura #nastere

Reguli esentiale atunci cand vii cu bebelusul tau prematur acasa

Venirea pe lume a unui copil este sinonima cu fericire intr-o familie. Daca insa bebelusul este prematur, fericirea este umbrita de teama parintilor. Acesti bebelusi au nevoie de o ingrijire speciala atat in spital, cat si acasa.   

Copilul care vine pe lume in intervalul dintre saptamana 22 si 37 de sarcina este considerat prematur, iar gradul de prematuritate este stabilit de medicul neonatolog. Un prematur ramane in maternitate mai mult decat copiii nascuti la termen intrucat are nevoie de ingrijiri speciale pana in clipa in care atinge greutatea de 2.500 de grame, acesta fiind pragul ce permite externarea.

Caracateristicile copilului prematur

·         Plamanii acestor bebelusi nu sunt complet dezvoltati si au dificultati de a respira singuri, explicatia fiind acea ca alveolele pulmonare sunt in stadiul de formare.

·         Ficatul lor este imatur, de aceea nu poate sintetiza toate substantele necesare functionarii acestuia. Din nefericire, pentru ca fiactul nu este complet dezvoltat la prematur exista un risc crescut de aparitie a hemoragiilor.

·         Tubul digestiv este si el nedezvoltat complet si de aceea, la prematuri alimentarea este un proces greoi care se realizeaza in maternitate prin gavaj sau pe cale intravenoasa.

·         De cele mai multe ori, acesti bebelusi au pielea acoperita cu un perisor moale, ei fiind practic lipsiti de stratul adipos. De asemenea, au abdomenul usor umflat.

Prematurii necesita o ingrijire speciala si acasa

·         Alaptarea nu mai este la cerere ca in situatia bebelusului nascut la termen, ci este recomandata sa fie la doua sau maximum trei ore.

·         Somnul este extrem de important pentru acesti bebelusi. Astfel, ei vor dormi aproape toata ziua si noaptea in primele saptamani.

·         Trebuie acordata o atentie sportita temperaturii din camera micutului. Ideal este sa fie de 25 – 26 de grade Celsius. De asemenea, trebuie aerisita constant camera copilului.

·         Baia trebuie sa fie realizata cu apa calda, iar masajul bebelusului cu uleiuri si creme recomandate de medicul pediatru, in principiu acestea trebuie sa fie non-alergene, fiindca pielea micutului este inca imatura.  

·         Imbracamintea trebuie sa fie exclusiv din bumbac si hainele este indicat sa fie calcate inainte de purtare cel putin in primele 6 luni de viata a prematurului.

·         Bebelusii nascuti prematur este foarte posibil sa fie deranjati de lumini puternice, de zgomote mai mult decat copiii nascuti la termen. Se recomanda sa fie feriti de astfel de lucuri si sa li creeze un mediu cat mai linistitor si confortabil.

·         Trebuie acordata o importanta sporita contactului mama si nou-nascut. Astfel spus, este foarte bine ca cel mic sa fie tinut cat mai mult in brate de mama sa, in felul acesta el fiind ajutat sa se dezvolte emotional cat mai sanatos.

·         Schema de vaccinare a unui prematur este identica cu cea a bebelusului nascut la termen, cu exceptia vaccinului impotriva hepatitei B. De asemenea, este posibil sa necesite anumite vitamine sau suplimente, dar acest aspect il va decide numai medicul sau pediatrul.

Controalele medicale in cazul acestor copii sunt mult mai riguroase, mai exact medicul pediatru ii va supraveghea cresterea si dezvoltarea psihomotorie lunar, pana la 2 ani, varsta la care se estimeaza ca bebelusul prematur trebuie sa recupereze toate achizitiile.

 

 

 

 

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului