Cresterea copilului

#relatii de familie #frate #sora #relatii frati

Relatia dintre frate si sora, o relatie complicata

Relatia dintre frate si sora este de multe ori un lucru dificil de gestionat. Baietii si fetele au preocupari diferite, iar o diferenta considerabila de varsta mareste si mai mult distanta dintre ei. De aceea, este important sa-i faci sa inteleaga ca trebuie sa se iubeasca, sa se respecte si sa fie unul langa altul la nevoie. Ce implica, insa, relatia dintre frate si sora?


Diferenta de varsta dintre frate si sora


Cand copiii sunt mai apropiati ca varsta, in perioada copilariei acestia tind sa fie mai combativi. De obicei, fratele si sora sunt competitivi, fiecare dorindu-si sa fie cel mai iubit, sa aiba cele mai multe jucarii, cea mai frumoasa camera etc. Odata ce cresc, insa, fratii si surorile cu varste apropiate au mai multe sanse sa devina apropiati ca adulti. Ei se vor intelege mai bine si vor impartasi conceptiile pe care le au cei din aceeasi generatie.

Cand exista o diferenta de varsta considerabila, este improbabil ca cei doi sa se bata pentru aceleasi lucruri, deoarece nevoile lor sunt diferite. Dezavantajul vine odata cu trecerea timpului. Copilul cel mai mare tinde sa faca pe seful, iar cel mic sa suporte o pozitie inferioara. In viata de adult, acesti copii au sanse mai mici sa fie apropiati.


Cum incurajezi o relatie buna intre frate si sora


Parintii au un rol esential in formarea personalitatii copiilor, iar in cazul unor copii frate si sora, influenta benefica a parintilor ii poate ajuta sa fie apropiati si sa se respecte reciproc. Exista mai multe actiuni recomandate in acest caz.

In primul rand, specialistii in relatii de familie recomanda evitarea comparatiilor. Nu-i spune niciodata unuia dintre copii "tu de ce nu poti fii ca sora ta/fratele tau?". Reprosuri si comparatii de acest tip nu fac decat sa creasca rivalitatea si invidia dintre frati . Astfel de reactii au loc, in mod natural, in copilarie. Odata cu trecerea timpului, insa, aceste sentimente ar trebui sa dispara.

Cand au loc dispute, fa efortul pentru a afla cine este de vina. Uneori, numai unul dintre frati a facut ceva rau, in timp ce celalalt este victima. Daca nu iei partea nimanui si ii pedepsesti pe amandoi, nu rezolvi nimic. Descurajeaza din start orice comportament violent, fizic sau verbal. Ofera-le posibilitatea de a-si exprima nemultumirea, insa fara a vorbi urat. In cazul in care situatia este prea tensionata, asteapta putin ca lucrurile sa se calmeze, apoi rezolva disputa.

Petrece suficient timp in compania fiecaruia si asculta ce au de spus. In acest mod vei sti cum gandeste fiecare, ce probleme si nevoi are, iar copiii nu vor avea senzatia ca ai un preferat.

Spune-i atat baiatului, cat si fetei care sunt indatoririle lor in calitate de frate si sora, cat de importanta este familia si legatura dintre frati. Daca stiu aceste lucruri de la parinti, fratii si surorile au mai multe sanse sa pretuiasca prezenta celuilalt in loc sa o ia ca ceva cuvenit sau lipsit de importanta. Te poti folosi chiar de povesti sau filme in care personajele principale sunt frate si sora sau da-le ca exemplu niste cunostinte care consideri ca sunt modele de urmat.

Sursa foto: blogbyartography.co.uk
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului