Cresterea copilului

#familie #relatii #relatie bunici nepoti # legaturi familiale #relatii familie

Relatia intre nepoti si bunici, o legatura familiala importanta

Relatia nepotilor cu bunicii lor este esentiala in dezvoltarea copiilor. Bunicii sunt parintii mai ingaduitori ai celor mici, a doua lor casa si o buna parte din universul copilariei lor.

De ce orice copil trebuie sa aiba bunici

Bunicii sunt un element important din copilaria celor mici si o buna parte din experientele din copilarie sunt strans legate de relatia cu bunicul si bunica. Fie ca sunt bunici de la tara, fie ca sunt bunici care traiesc la oras, copiii se ataseaza rapid de aceste doua figuri paterne, care adesea sunt mai ingaduitoare decat mama si tata si mai dispuse sa se joace.

Pentru un copil, bunicii constituie o lectie de viata din multe puncte de vedere. In primul rand, bunicii ii invata pe cei mici despre rolul copiilor, parintilor si parintilor acestora in familie. Prin bunicii lor, copiii inteleg mai bine ca mama si tata au fost candva ca ei si ca in viitor si ei vor putea avea proprii lor copii.

In al doilea rand, prin bunici se poate descoperi istoria familiei si fiecare membru al acesteia afla de unde provine si cine este el. Pentru copii, prezenta bunicilor in viata lor intareste importanta si valorile familiei.

Bunicii sunt adultii care au mai putine reguli plictisitoare si o dispozitie mai mare de joaca si distractie. Gratie acestui lucru, intre nepoti si bunici se formeaza rapid o legatura puternica, indiferent de diferentele de personalitate si mai ales cele de varsta. Pentru cei mici, bunicii sunt adesea niste aliati de nadejde.

Cum gestionezi relatia copiilor tai cu bunicii

Studiile legate de familie arata ca relatia copiilor cu bunicii lor este esentiala pentru intregirea familiei. Toata lumea are de castigat din aceasta relatie, iar copiii nu trebuie privati de ea.

Unul dintre lucrurile pe care este bine sa le ai in vedere consta in faptul ca relatia dintre bunici si nepoti nu are nicio legatura cu relatia care exista intre bunici si copiii lor sau intre bunici si nora sau ginere. De exemplu, exista soacre care nu se inteleg cu nurorile lor, dar care au o relatie excelenta cu nepotii.

Un alt lucru asupra caruia atrag atentia specialistii in relatiile de familie este faptul ca bunicii nu ar trebui sa devina parinti-surogat decat in cazuri exceptionale, cand nu exista alta solutie. Rolul de bunic este diferit fata de cel de parinte si pentru ca cel mic sa beneficieze de toate avantajele, ar trebui sa fie crescut si ingrijit de parinti, in primul rand.

Pentru a evita discutiile care apar intre parinti si copiii lor despre cresterea celor mici, este important sa existe cateva reguli stabilite de comun acord. In acest fel, fiecare membru al familiei isi asuma responsabilitati si nu depaseste niste limite.

Incurajeaza relatia intre bunici si copiii tai

Fa tot posibilul ca parintii tai si ai partenerului tau sa faca parte din viata celor mici. Astfel de intalniri trebuie sa aiba loc constant, nu ocazional de 2-3 ori pe an. Copiii pretuiesc timpul petrecut alaturi de bunic si bunica, sunt mai putin pretentiosi decat acasa si le ofera celor varstnici satisfactii majore.

Foto: steves-digicams.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare