Cresterea copilului

#relatii de familie #relatii toxice #gestionare relatii

Relatii toxice de familie: cum le gestionezi eficient

Consecintele asa-ziselor relatii toxice de familie se rasfrang asupra tuturor aspectelor vietii, de la cariera, pana la legaturile sociale ale unui individ. Un studiu recent arata ca numarul adultilor care sufera din pricina conflictelor cu persoanele apropiate este mult mai mare decat cel al persoanelor care se bucura de armonie acasa. Modul in care gestionezi eficient aceste legaturi personale cruciale pentru fericirea ta iti determina ireversibil viitorul.

Relatiile toxice sunt acele legaturi intime in care abuzul emotional si fizic exercitat de persoana "toxica" afecteaza in mod grav existenta "victimei". Actorii implicati pot fi partenerii de viata, socrii, parintii, fratii, rudele directe sau prieteni de familie apropiati. Gestionarea relatiilor toxice nu este deloc un proces simplu, intrucat presupune o doza remarcabila de rabdare si toleranta pana la stabilirea unei convietuiri normale.


Semnele relatiei toxice


Deseori ignorate de oameni, semnele relatiei toxice sunt mai evidente decat presupui. In momentul in care o persoana incearca sa ii domine pe cei din jur si isi impune punctul de vedere asupra stilului de viata al acestora, inseamna ca dobandeste statutul de "toxica". Ceilalti membri ai familiei sunt nevoiti sa se supuna regulilor, iar in situatiile de abateri si refuz, se creeaza conflictele in mediul familial.

In mod inevitabil, legaturile din mediul personal se deterioreaza treptat, iar nevoia celor supusi si controlati de evadare conduce la destramarea familiei.

Un individ toxic refuza sa ia in considerare punctul de vedere al celorlalti, trateaza cu aroganta propunerile de compromis si afiseaza in general o atitudine negativista. Deseori, transforma lucrurile minore in veritabile drame, oferind senzatia ca isi doreste in permanenta sa se angajeze in conflicte.


Gestionarea relatiilor toxice


Primul pas catre gestionarea eficienta a relatiilor toxice cu un membru al familiei este comunicarea, chiar daca acest lucru pare cel mai dificil de realizat (din pricina ostilitatii persoanei toxice fata de negociere).

O prima solutie este ca victimele sa demonstreze celui cu o personalitate dificila, prin orice mijloace, ca atitudinea si comportamentul sau aduc grave prejudicii vietii de familie. Convingatoare sunt exemplele concrete si dovezile prezentate intr-o maniera obiectiva, fara implicarea emotionala. O expunere a datelor concrete, cu fermitate si coerenta, este singura cale de persuasiune in acest caz.

Dupa expunerea motivelor de mai sus, este necesara acordarea unui ultimatum, prin care persoana toxica sa inteleaga ca o relatie normala presupune compromis din ambele parti: exista cateva reguli pe care este necesar sa le respecte, altfel va fi exclus din viata de familie.

Individul problematic nu se va schimba radical peste noapte, insa treptat poate intelege ca nu poate decat sa isi asume propriile responsabilitati fata de armonia din mediul intim. Stabilirea limitelor si impunerea lor persoanei toxice reflecta intocmai ceea ce este permis si ce nu.

Puterea mare de manipulare a indivizilor toxici le face pe victimele acestora sa se simta ele insele vinovate pentru esecul relatiei. Respectarea limitelor impuse de cei agasati reprezinta cea mai buna arma impotriva manipularilor de orice fel.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului