Cresterea copilului

#ingrijire copil #copil # educatie copil #decizii coopil #incurajare copil

Renunta sau merge mai departe? Invata-ti copilul sa ia deciziile corecte!

Una din cele mai importante lectii de viata pe care trebuie sa i le oferi copilului tau este cea in care il inveti cand si de ce trebuie sa renunte la anumite lucruri/ obiective din viata sa. Este vorba despre acele situatii cand eforturile sale nu conduc la un rezultat pozitiv, ci doar consuma inutil energie si timp.

De alfel, exista momente in viata fiecarui om cand trebuie sa renunte. Fie ca trebuie sa renunti la un loc de munca, un domiciliu sau o relatie in care nu te mai simti fericit, la un anumit punct trebuie sa-ti iei inima-n dinti si sa spui hotarat: "Gata, pana aici a fost!".

O astfel de atitudine si mecanismele care stau la baza deciziilor de acest tip sunt greu de explicat, insa ele fac parte din lectiile de viata. Copilul tau trebuie sa inteleaga cand este momentul sa renunte la anumite lucruri/ obiective din viata sa si cand trebuie sa mearga mai departe.

De exemplu, este in regula sa renunte la orele de muzica daca nu are ureche muzicala si totul este o simpla pierdere de timp. In schimb, nu poate renunta la scoala sau la prietenii dragi.

Copiii nu au experienta de viata a parintilor, iar provocarile sunt considerate adesea frustrante si dezamagitoare. Tie, ca parinte, iti revine sarcina sa iti indrumi copilul si sa-l ajuti sa evalueze corect deciziile de viitor.

Ajuta-l sa invete cum sa cantareasca avantajele si dezavantajele unei astel de decizii.


1. Afla care sunt motivele care stau la baza deciziei de renuntare


Primul pas pe care trebuie sa-l faca parintele este legat de aflarea motivelor care stau la baza deciziei de renuntare.

Ai nevoie sa intelegi de ce copilul tau nu este multumit cu o anumite stare de fapt si ce il determina sa renunte. Daca te-ai convins ca odrasla ta are dreptate, incearca sa-i oferi tot sprijinul necesar.

De exemplu, nu te incapatana sa iti transformi fiul in fotbalist, daca el nu are nicio tragere de inima catre sport. Sau, chiar daca visezi ca micuta ta sa devina medic, dar ea isi doreste sa urmeze cursuri de gastronomie, ofera-i libertatea sa isi descopere singura pasiunile.

In aceasta etapa, lucrurile sunt mult mai complicate decat se vad la suprafata. Adesea, o simpla replica rautacioasa a colegului de banca sau un cuvant spus aiurea de invatatoare il poate determina pe micutul tau sa dea cu piciorul la sansa vietii sale.


2. Fa-l sa inteleaga consecintele deciziei sale


Explica-i cu rabdare care sunt consecintele deciziei luate. Incearca sa ai o pozitie echidistanta, fara sa-l judeci sau sa iti exprimi dezacordul in legatura cu actiunile sale.

Uneori, tu insusi trebuie sa-l ghidezi pentru a ajunge la acest deznodamant. Daca observi ca adesea copilul este nefericit cand practica o anumita activitate, ofera-i imboldul necesar pentru ca el sa renunte la aceasta. Incearca sa rezolvi totul cu diplomatie si lasa-l sa inteleaga ca in viata are de experimentat o multime de lucruri pana sa ajunga la ceea ce il face cu adevarat fericit.

La fel de eleganta este si o abordare de genul celei in care-i explici ca nu pune punct definitiv acelei activitati, ci ia doar o simpla pauza.


3. Ofera-i sprijinul afectiv de care are nevoie


Nu ezita sa-i spui copilului tau ca esti mandru ca a inteles care-i sunt limitele si a invatat sa ia decizia potrivita. Incurajeaza-l in acelasi timp sa incerce ceva nou, fara sa te lasi purtat de val si sa accepti cele mai ridicole propuneri.

Sursa foto: givinglifeonline.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului