Cresterea copilului

#sanatate #copii #robot #probo #autism

Robotelul Probo - jucaria impotriva autismului

Un robot care pare sa fie o jucarie de plus, este de fapt cea mai noua solutie gasita de specialisti pentru a ajuta copiii care sufera de autism. Cercetatorii de la Universitatea Babes Bolay din Cluj au prezentat de curand noul program de tratare a copiilor autisti – un robot elefantel care reactioneaza la atingerilor copiilor, zambeste, urmareste cu privirea si toarce ca un motan.


Cum actioneaza robotelul


Robotul Probo are 70 de centimetri inaltime, arata ca un elefantel si este programat sa ii invete pe micuti sa interactioneze cu oamenii din jur. Conform celor mai noi cercetari, copiii se exprima mult mai bine in prezenta animalelor si a robotilor decat cu oamenii, asa ca oamenii de stiinta s-au gandit sa puna in aplicare aceasta metoda de tratament. Explicatia este aceea ca un robot este mai previzibil decat un om, iar daca interactiunea dintre copil si robot va functiona, atunci micutul are mai multe sanse sa isi dezvolte abilitati cum ar fi atentia distributiva, imitarea gesturilor sau alte mecanisme psihice pe care el le va putea apoi expune intr-un mediu social.


Robotul stie sa urmareasca cu privire, sa zambeasca, sa scoata sunete asemanatoare torsului de pisica si chiar sa se intristeze atunci cand nu i se ofera atentie. Totodata, robotul trebuie sa fie „ ” – micutul trebuie sa ii arate acestuia diverse cartonase cu mancare. In plus, copilul trebuie sa interactioneze cu robotul in diverse moduri gandite de specialisti in tratarea autismului.


Cat costa robotul Probo


Costul de productie a robotelului Probo a fost de aproximativ 50.000 euro, insa specialistii au motivat aceasta suma spunand ca fiecare piesa a fost fabricata special pentru acest prototip, insa ei subliniaza faptul ca in momentul in care va fi comercializat, pretul robotului va fi in jur de 10.000 de euro.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului