Cresterea copilului

#bebelusi #planset bebelusi #descifrare planset #masinarie #semne boli

S-a inventat masina care descifreaza plansetul bebelusilor si care detecteaza semnele unor boli

O echipa de cercetatori din cadrul Brown University Women & Infants Hospital (Rhode Island, SUA) a creat un dispozitiv cu ajutorul caruia sunt analizate caracteristicile acustice din plansetele bebelusilor. Astfel, specialistii pot identifica de timpuriu probleme de sanatate (autism sau leziuni cerebrale) sau probleme de dezvoltare la infantii analizati.


Pentru parinti, plansetul bebelusului lor este un semnal ca micutului ii este foame, prezinta un disconfort sau ceva ii provoaca o durere. Pentru cercetatori insa, acest lucru poate oferi indicii pretioase despre unele probleme de sanatate sau de dezvoltare.


Pot fi detectate mai multe afectiuni

Specialistii de la Brown University Women & Infants Hospital au pus la punct un dispozitiv computerizat, care analizeaza plansetul sugarilor. Pe baza datelor oferite de aparat, personalul medical poate sa descopere din timp problemele neurologice sau de intarziere in dezvoltare ale copilului si poate interveni cu ajutor specializat mult mai rapid, crescand astfel sansele de vindecare.

"Sunt multe afectiuni care se manifesta diferit in plansetul lor", a declarat dr. Stephen Sheinkopf, unul dintre cercetatorii de la Brown, citat de Daily Mail. El spune ca acestea pot fi depistate mult mai rapid. "De exemplu, bebelusii care au suferit traume sau leziuni cerebrale ca urmare a unor complicatii la nastere, ori bebelusii care s-au nascut prematur. Toate aceste cazuri pot avea consecinte medicale pe termen lung", a explicat cercetatorul american.


Plansul este analizat in doua etape

Sistemul cercetatorilor opereaza in doua etape. In timpul primei faze, analizatorul separa sunetele inregistrate in sectiuni de cate 12.5 milisecunde. Fiecare sectiune este analizata din punctul de vedere al mai multor parametri, inclusiv caracteristicile frecventei sunetelor sau volumul acustic.

Cea de-a doua faza utilizeaza datele provenite din prima etapa si ofera o perspectiva de ansamblu, reducand numarul parametrilor la aceia care sunt cei mai utili pentru analiza. Sectiunile sunt reasamblate, fiind caracterizate ca "rostire" - un singur "oa" - sau "tacere" - pauza intre rostiri. Se masoara durata fiecarui element, calculandu-se valorile medii ale parametrilor analizati pentru fiecare emisie sonora.

In final, sunt analizati in jur de 80 de parametri diferiti, fiecare dintre acestia putand oferi informatii despre starea de sanatate a bebelusului.

Sursa foto: blog.metrotrends.org

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului