Cresterea copilului

#vaccin #vaccinare #copii #pneumococ #bronsita

S-a lansat vaccinul pneumococic pentru copii

De curand s-a lansat in Romania un nou vaccin pneumococic  destinat prevenirii  pneumoniei, a meningitei sau a otitei medie acute la copii. Acesta se gaseste sub denumirea de PREVENAR 13 si este special creat pentru copiii cu varsta de la 6 saptamani pana la 5 ani.


Vaccinul se face deja in tari precum Germania, Franta, Anglia, Italia, Spania, Ungaria, Norvegia, Cehia, Slovacia si Luxemburg, iar de acum inainte, si in Romania.


Brendan O’Brien, Country Manager Pfizer Romania a declarat ca vaccinul asigura protectie copiilor fata de cele mai importante boli preumocoice, printre care si stereotipul 19A, asociat cu rezistenta multipla la antibiotice.


O doza de vaccin costa 300 ron, insa pentru imunizare totala, micutii au nevoie de doua doze, asadar pretul tratamentului ajunge la 600 ron.


Pentru moment, vaccinul nu este inclus in programul national de imunizare al Ministerului Sanatatii, in ciuda faptului ca Organizatia Mondiala a sanatatii insista ca acesta sa fie facut in toate tarile in care mortalitatea infantila este ridicata.  Iar din pacate, tara noastra ocupa primul loc la mortalitatea infantila, bolile respiratorii fiind printre cele mai frecvente cauze de deces.


Despre bolile pneumococice


Pneumococul se transmite pe cale aeriata, prin particulele care ies din gura bolnavului (spre exemplu prin stranut), iar copiii sunt foarte predispusi la imbolnavire.  Din pacate, 20% din bolile respiratorii provocate de pneumococ pot avea complicatii si pot duce la deces daca nu sunt tratate rapid.


Pneumococul este mult mai puternic si amenintator decat o simpla boala virala, asa ca parintii ar trebui sa ii duca pe copii la medic imediat ce prezinta simptome ale unor astfel de afectiuni.


Infectiile pneumococice includ pneumonie, meningita, septicemie, otita medie, sinuzita si bronsita, iar printre  simptomele prezente la un copil care se confrunta cu o astfel de infectie se numara:

 

  • Febra
  • Tuse
  • Frisoane
  • Junghi toracic
  • Otoree (scurgere de lichid din ureche)
  • Iritabilitate
  • Cefalee
  • Ameteli.


Pneumonia reprezinta inflamarea parenchimului pulmonar prin actiunea unor agenti patogeni.


Forma cea mai frecventa de pneumonie este inflamatia de cauza bacteriana, provocata de pneumococi.


Meningita este o infectie a membranelor  care invelesc creierul si maduva spinarii si uneori si a lichidului cefalorahidian care inconjoara creierul si maduva spinarii.


Septicemia este o infectie generalizata, datorata patrunderii in circulatia sangvina a germenilor patogeni si a toxinelor lor dintr-un focar septic. Aceasta se manifesta  prin fenomene toxice infectioase si cu o evolutie extrem de grava. Septicemia este favorizata de interventiile chirurgicale desfasurate in lipsa conditiilor de igiena maxima.


Otita medie
este o inflamatie sau infectie la nivelul  urechii medii. Infectia se propaga de cele mai multe ori atunci cand o raceala cauzeaza o umflare si o inchidere a tubului de legatura dintre urechea medie si gat. Lichidul, care in mod normal curge, in caz de raceala se acumuleaza in urechea medie. Bacteriile si virusurile se dezvolta in urechea medie si cauzeaza infectia urechii.


Sinuzita
este o boala inflamatorie care se manifesta la nivelul mucoasei sinusurilor craniene. Mai exact, cand membrana mucoasa se inflameaza, blocheaza drenajul fluidului din sinus spre nas si gat, determinand presiune si durere in sinusuri .


Bronsita este inflamatia cailor aeriene care duc aerul la plamani. Aceasta inflamatie produce mucus, tuse, iar astfel respiratia devine dificila.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare