Cresterea copilului

#gripa porcina #gripa #virus #infectie #boala #gravida #sarcina #bebelus

Sarcina si gripa porcina A H1N1

Femeia insarcinata este mult mai expusa bolilor decat restul populatiei, pentru ca sistemul ei imunitar este mai slabit, drept urmare mai vulnerabil. La fel ca si gripa sezoniera, gripa porcina poate favoriza aparitia unor complicatii pulmonare la o viitoare mama cu un organism deja sensibilizat.

Gripa A, pericol major pentru gravida si fat?

Anumite metabolisme sunt mult mai sensibile la atacurile virusului gripei noi A H1N1. Orice persoana poate fi afectata de virusul gripei porcine, insa persoanele cele mai sensibile la toate infectiile sunt in general copiii, persoanele care sufera de boli cronice, varstnicii si nu in ultimul rand femeile insarcinate.

Febra, unul dintre simptomele gripei, poate fi cauza unei suferinte fetale, insa nu prezinta riscul unor malformatii a bebelusului. Daca insa, starile febrile se prelungesc pot aparea contractii, ceea ce cresc riscul unei sarcini premature.
Totusi, gripa A H1N1 nu trebuie sa te sperie mai mult decat o alta afectiune. Exsta mijloace de prevenire si tratare, chiar daca esti insarcinata.

Grippa A H1N1, dupa nastere

Internarea in maternitate trebuie sa fie cat mai scurta cu putinta, urmatoarele intalniri cu medicul fiind de preferat sa se faca mai degraba intr-un cabinet sau o clinica particulara, decat intr-un spital foarte aglomerat.

Daca mama a fost contaminata cu virusul A H1N1 aceasta este contagioasa, existand riscul sa transmita boala si bebelusului nou-nascut. O persoana afectata de gripa A este contagioasa intre 24 si 48 de ore inainte de aparitia primelor simptome si intre 4 si 5 zile dupa disparitia lor.

In ceea ce priveste alaptatul, nu este recomandat sa se stopeze in caz de gripa. Laptele matern nu este contaminat, ci dimpotriva este recunoscut pentru transmiterea de anticorpi de la mama la copil care il protejeaza pe nou-nascut de eventuale infectii. Daca nu poti alapta direct, extrage-ti laptele pentru a-ti hrani bebelusul cu ajutorul unui biberon. Spala-te pe maini si mameloanele inainte de fiecare alaptare sau extractie si poarta o masca de protectie. Laptele muls va fi introdus intr-un biberon sterilizat.

Cand trebuie sa consulti medicul

Simptomele gripei A H1N1 se aseamana extrem de mult cu cele ale gripei clasice: febra, tuse, durere de cap, stare de oboseala accentuata, dificultati respiratorii etc. Daca suferi de vreunul dintre aceste simptome este indicat sa ceri sfatul medicului.

Tratamentul pentru femeile insarcinate

Sanatatea unei femei insarcinate trebuie supravegheata cu mare atentie. In caz de gripa, medicul este cel care iti va recomanda tratamentul adecvat. In general, aceasta poate consta in:

  • Scaderea febrei;
  • Consum mare de lichide;
  • Repaus la pat, odihna;
  • Tratament cu antivirale insa numai daca medicul decide acest lucru, pentru a nu avea incidenta in ceea ce priveste alaptatul.

Masuri de prevenire a imbolnavirii

Virusul gripei A se transmite pe cale aeriana, in special prin picaturile de saliva sau secretii nazale (tuse, stranut, rinoree nazala). Pentru a limita riscul de transmitere, indiferent care ar fi momentul sarcinii, este recomandat sa respecti cateva reguli de igiena :

  • Spala-te regulat pe maini cu apa si sapun sau cu o solutie hiroalcoolica;
  • Evita contactul direct cu orice persoana: imbratisari, strangeri de mana, mangaieri pe fata etc;
  • Pastreaza, pe cat posibil, o distanta minima de 2 m fata de o persoana care prezinta simptome de afectiuni respiratorii ;
  • Nu imprumuta prosopul de toaleta, periuta de dinti , sapunul sau alt obiect de igiena personala niciunui membru al familiei (sot, copil etc);
  • Curata periodic suprafetele de contact: clante, intrerupatoare, capac toaleta etc;
  • Evita sa mergi in locuri unde exista risc de contaminare: spitale, scoli, transport in comun, adunari publice etc;
  • Evita contactul cu persoane care au venit din zonele cu risc de imbolnavire: Mexic, Canada, SUA etc.

Citeste mai mult despre:

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare