Cresterea copilului

#scaun auto copii #scaune auto #scaun auto

Scaunele auto expira??!! Iata de ce

Atunci cand ai al doilea copil, te gandesti in mod automat ca poti sa reutilizezi hainele, jucarii bebelusi, patutul, scaunul auto etc. In mod alternativ, te gandesti ca ai putea sa le vinzi sau sa le donezi. Ar putea fi o idee buna, pana la scaunul auto. Oricand de ciudat ti se pare, scaunul auto are un termen de valabilitate si expira. Iata de ce.

Daca vorbim despre articole de bebelusi ori copii mici (jucarii bebelusi, haine, accesorii scaune auto, cosul auto), acestea pot circula foarte usor de la un frate la altul sau de la un copil la altul, avand in vedere ca se utilizeaza pe o perioada relativ scurta de timp. Pana la urma, cine nu vrea sa economiseasca niste bani si sa reutilizeze un articol care inca se afla in stare buna?

Cu toate acestea, specialistii trag un semnal de alarma in ceea ce priveste folosirea scaunelor auto second hand. Acestea scaune auto cu isofix ar putea sa nu mai fie potrivite pentru a-l mentine in siguranta pe noul mic proprietar.

  • Scaun auto Britax BABY-SAFE² i-Size, 0 - 13 kg (Burgundy Red) = 719 lei
  • Scaun auto Britax DUALFIX I-SIZE, pentru grupele de varsta 0-4 ani (Fire Red), stoc limitat = 1819 lei

De ce expira un scaun auto pentru copii?

Exista doua motive principale pentru care scaunele auto de copii vin insotite de un termen de valabilitate. In primul rand, materialele, plasticul si tesatura, sunt expuse la un conditii limita in masina - pana la temperaturi foarte scazute si foarte mari. De-a lungul timpului, acestea se pot degrada, pot dezvolta micro-fisuri si defecte. Plasticul se dilata si se contracta din cauza variatiilor de temperatura. In plus, expunerea normala - lichide, varsaturi, restul de mancare etc - pot degrada unele din componentele scaunului auto.

  • Inaltator Chicco Quasar Plus CH0006089377, 12 ani + (Gri inchis) = 89 lei
  • Inaltator Auto 15-36Kg BXS-210GR U-Grow (Negru-Rosu) = 77 lei

Dincolo de uzura normala, tehnologiile se imbunatatesc constant. Scaunele auto pentru siguranta copiilor evolueaza. De exemplu, acum exista alte valori pentru limitele de greutate si lungine decat in trecut. In plus, legislatia se poate schimba.

Avand in vedere aceste modificari constante, presupunerea este ca dupa circa 6 ani, vor exista scaune mai bune, mai sigure si mai usor de utilizat pentru copii.

  • Scaun pentru copii auto U-grow Umbrella U208-UMB, 9-36 kg (Multicolor) = 308 lei
  • Scaun Auto Juju Fun Racer JU1200-EA (Albastru/Bleumarin) = 219 lei
  • Scaun auto Britax KING II LS Black Series, 9-18 kg (Moonlight Blue) = 1123 lei

Unde puteti vedea data de expirare a scaunului auto?

Unii producatori specifica o anumita data de expirare direct pe o eticheta lipita de scaunul auto. Unul din cele mai importante branduri de scaune auto pentru copii, Britax, este renumit pentru procedura de a afisa astfel aceste informatii.

Cu toate acestea, daca ati cumparat un scaun auto si nu vedeti insriptionata pe el nicio data de valabilitate, puteti presupune ca data de expirare este de 6 ani de la data fabricarii.

  • Scaun auto Britax DUALFIX M i-SIZE, 0-4 ani (Fire Red) = 1799 lei

Ce puteti face cu un scaun pentru copii expirat?

Avand in vedere posibilele riscuri pe care le implica utilizarea unui scaun expirat, este important sa va asigurati ca acesta este eliminat in mod corespunzator. In tarile din Occident, specialistii in domeniu subliniaza faptul ca un scaun expirat nu trebuie sa mai fie folosit vreodata ca fiind nou (chiar daca este unul care pare in conditii bune - inclusiv scaun auto rotativ cu isofix, scaun auto britax romer etc).

Recomandarile lor sunt de a taia centura si de a indeparta captuseala, pentru ca scaunul sa nu mai poata fi utilizat niciodata. Dorinta specialistilor este ca oamenii sa inteleaga ca nu trebuie sa lase scaune auto pentru copii la colt de strada sau sa fie oferite vreunui prieten pentru reutilizare. In unele state exista programe speciale de reciclare a scaunelor auto pentru copii.

Desigur, in Romania aceasta mentalitate mai are pana cand va fi pe deplin agreata de catre parinti. Totusi, pentru siguranta copiilor asigurati-va ca utilizati pentru cel mic un scaun aflat in termenul de valabilitate.

Pentru scaune auto copii, inclusiv scaun britax romer dualfix, scaun auto chicco, cu isize isofix, scaun auto isofix, scaun auto rear facing si alte variante, vizitati www.evomag.ro.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare

Top
Top