Cresterea copilului

# comportament copil #abandon scolar #lipsa de la scoala #chiulit scoala

Scuze folosite de copii pentru a lipsi de la scoala

Odata cu terminarea sarbatorilor de iarna, ia sfarsit si vacanta copilului tau. Este posibil sa nu fie foarte dornic ca dupa atata distractie sau plimbari si excursii sa mearga din nou la scoala sau gradi, si nu iti poata spune asta. Insa se poate folosi de cateva scuze pe care le folosesc adesea copiii cand vor sa mai "chiuleasca" cate o zi de la scoala sau gradinita! Iata cum il prinzi cu minciuna!

 

Ma doare burtica, maseaua, capul...


Cea mai intalnita scuza a copiilor este legata de diverse dureri. Este posibil sa il auzi frecvent pe micutul tau cum se plange cu o seara inainte de a merge la scoala sau in dimineata cu pricina ca il doare burtica sau stomacelul, ca ii este rau sau ca are o durere de cap foarte mare.

Multi parinti cad in capcana intinsa de copii si ajung sa-i tina acasa din motive total gresite.

Cel mai indicat este sa incepi un scurt interogatoriu cu privire la simptomele pe care le simte, dar si sa urmaresti semnele afectiunii de care se plange. Daca micutul se incurca in prezentarea lor sau pare sa nu stie, l-ai prins cu minciuna.

O alta metoda este sa ii spui ca daca il doare burta sau capul, ii vei da o pastila care ii va alina durerea. Dar, pentru a fi sigura ca micutul nu va lua pastila fara motiv, avertizeaza-l asupra unor "efecte" nu tocmai placute ale medicamentului, in cazul in care este administrat fara a exista acea afectiune. S-ar putea sa se sperie si sa-ti spuna adevarul. Daca nu cedeaza, apeleaza la efectul placebo , dandu-i o bomboana mentolata, pe post de medicament.

In plus, o durere de burtica il poate tine acasa doar daca se manifesta prin scaune moi si dese, varsaturi si alte simptome care il pot impiedica sa isi desfasoare in mod normal activitatea.


Nu am dormit deloc azi-noapte si mi-e prea somn


Probabil ca nu exista dimineata in care prichindelul tau sa nu se planga de faptul ca nu se poate trezi, insa stie ca daca adauga si faptul ca nu a reusit sa doarma bine noaptea si ca a acumulat doar cateva ore de somn, vei deveni mai indulgenta si probabil, il vei lasa sa recupereze orele pierdute stand acasa.

Nu exista stare de somnolenta la copii care sa nu dispara in urma unui dus nu foarte fierbinte si unui jet rece de apa pe fata. Sunt cele mai bune metode de inviorare, iar daca nu prezinta si alte simptome ingrijoratoare, este gata pentru scoala.
 

Mi-e frica / nu imi place de invatatoare / educatoare


Copilul tau nu trebuie sa creada ca daca iti spune la mijlocul semestrului de faptul ca relatia dintre el si profesoara/educatoare nu este una tocmai buna, il vei lasa sa stea acasa.

Intreaba-l despre motivele pentru care nu ii place sau ii este frica de ea si asigura-l ca vei purta o discutie serioasa cu profesoara pe marginea problemelor care il framanta. Linisteste-l si ajuta-l sa se simta in siguranta, dar nu il lasa sa stea acasa!
 

La scoala nu am niciun prieten


Acesta nu este un motiv pentru care trebuie sa ramana acasa. Dimpotriva, trebuie sa te implici mai mult in ceea ce priveste relatiile sociale de la scoala si sa il ajuti si inveti cum anume sa isi faca prieteni, dar si sa ii explici unde a gresit de nu are niciun coleg mai apropiat.

Este important sa ajuti copilul sa inteleaga si sa depaseasca motivele pengtru care refuza sa mearga la scoala sau gradinita, nu doar sa il obligi sa o faca, doar pentru ca stii ca minte. Trebuie sa cauti sa afli in primul rand cauzele refuzului lui si abia apoi sa gasesti solutii pentru a-l apropia mai mult de mediul scolar.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului