Cresterea copilului

#copii #familie #fosta sotie

Semne ca fosta sotie i-a intors pe copii impotriva ta

In urma unui divort, copiii fostului cuplu se numara printre cei care au cel mai mult de suferit, iar relatia cu parintele care, fizic, nu le mai este aproape, se poate modifica simtitor. Daca ai senzatia ca micutii se indeparteaza de tine, identifica o serie de semne care iti vor sugera ca fosta sotie i-a intors pe copii impotriva ta.

Cunoscut sub denumirea de alienare parentala sau sindromul alienarii parintesti, acest fenomen nu face decat sa indice faptul ca fosta sotie, in custodia careia au ramas copii, ii intoarce pe acestia impotriva ta. Aceasta este o forma de abuz emotional subtil si, odata identificata, este foarte important sa iei masurile necesare pentru a o contracara, cu precadere pentru a proteja sanatatea si dezvoltarea psihica a micutilor.

Ce declanseaza sindromul alientarii parintesti la copii? O serie de comportamente de tipul:
 

  • Fosta sotie te denigreaza in fata micutilor.
  • Le limiteaza contactul cu tine.
  • Intervine in conversatiile pe care le ai cu cei mici.
  • Ii pedepseste pe copii daca fac afirmatii pozitive despre tine.
  • Le spune micutilor ca nu ii iubesti.



Un copil care isi schimba subit atitudinea fata de tine si manifesta un comportament agresiv poate fi afectat de sindromul alienarii parintesti. Iata cateva dintre comportamentele care ar trebui sa iti ridice semne de intrebare:


1. Copilul manifesta animozitate fata de tine


Copilul tau, candva iubitor si afectuos, incepe sa te trateze subit cu dispret si chiar sa se teama de tine. Printre altele, refuza sa petreaca timp cu tine, este irascibil si, cand il rogi sa iti explice care sunt cauzele comportamentului sau, iti ofera motive absurde sau banale. Ba mai mult decat atat, comportamentul sau pare sa sugereze ca relatia dintre voi a fost dintotdeauna nefericita - chiar daca tu stii ca ati avut parte si de perioade fericite.


2. Copilul considera ca vina separarii iti apartine doar tie


Un alt comportament suspicios se refera la aruncarea vinei separarii exclusiv asupra ta. In plus, micutul pare sa considere gresit orice pas pe care il faci, orice decizie ai lua, spre deosebire de actiunile celuilalt parinte, pe care il considera "perfect". Situatia este cu atat mai alarmanta cu cat, inainte de divort, atitudinea copilului vizavi de fosta sotie nu era nicidecum cea actuala.

Astfel, in timp ce micutul pare dispus sa ierte chiar si cele mai aberante comportamente ale celuilalt parinte, tie iti ridiculizeaza pana si cele mai mici defecte si greseli.


3. Copilul ii tine partea in permanenta fostei tale sotii


Daca incerci sa ii explici cum s-au petrecut lucrurile la divort sau eventualele actiuni ulterioare, ale tale ori ale fostei sotii, copilul este mereu de partea ei, indiferent ce spui. In plus, atunci cand ti se adreseaza, foloseste expresii si cuvinte cu care fosta sotie obisnuia sa ti se adreseze ori sa te descrie. Un astfel de comportament poate trada un "scenariu" invatat, la initiativa fostei sotii, in prealabil.


4. Copilul renunta la legaturile cu rudele tale


Pe langa faptul ca te respinge pe tine, copilul nu mai vrea sa aiba de-a face nici cu rudele tale. Matusi, unchi ori verisori candva iubiti nu mai au ce cauta in viata celui mic. Mai mult decat atat, copilul refuza sa participe la evenimente (aniversari, nunti, inmormantari) din partea familiei tale.

Foto: buzzle.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Sfatul expertului