Cresterea copilului

#copii #adolescenti #sex #discutii despre sex

Sexul, un subiect tabu in familie? Cum discuti cu copilul tau despre sex

Discutiile dintre parinti si copii despre sex sunt incomode si stanjenitoare, dar sunt necesare, atat pentru educatia minorilor, cat si pentru linistea adultilor. Un studiu realizat de Universitatea California din Los Angeles (SUA) arata ca peste 40% dintre adolescenti isi incep viata sexuala inainte de a purta o discutie cu parintii pe aceasta tema.

Copilul se fereste sa initieze o conversatie despre sex de teama sa nu fie certat, parintii evita sa vorbeasca despre sex de teama sa nu determine copilul sa incerce aceasta experienta si astfel sexul se transforma intr-un subiect tabu in familie. Nu este usor sa vorbesti cu copilul tau despre sex, dar este recomandat sa treci peste pudoare, pentru binele lui.


Adolescentii vor sa discute despre sex, dar nu au curaj

In acelasi studiu al Universitatii California, intocmit in 2009, se mentioneaza ca adolescentii vor sa discute cu parintii lor despre sex, pentru a afla din surse sigure ce inseamna contraceptia, sarcina si bolile cu transmitere sexuala, dar nu au curajul sa le spuna acest lucru. In acest caz, parintii sunt cei care trebuie sa initieze discutia despre sex.


Cand ar trebui sa vorbesti cu copilul despre sex

Expertii sustin ca nu exista o varsta anume la care parintii ar trebui sa inceapa sa vorbeasca cu copiii lor despre sex. Inca din primii ani de copilarie (3-4 ani) ii poti spune copilului care este diferenta dintre baieti si fete, in urmatorii ani poti vorbi despre venirea unui bebelus pe lume, la varsta pubertatii poti discuta deschis cu el despre schimbarile care se produc in organism, iar la inceputul adolescentei este bine sa discuti despre actul sexual.


Cum discuti despre sex

Este important ca discutia despre sex sa vina natural si sa aiba un ton pozitiv. Profita de ocaziile care se ivesc pentru initierea unei discutii despre sex, cum ar fi un material difuzat in cadrul unui jurnal de stiri sau o scena dintr-un film. Nu este recomandat sa-l iei brusc la o discutie despre sex, intrucat il poti inhiba.

Nu este nevoie sa-i explici cum se desfasoara propriu-zis un act sexual, dar este important sa-i mentionezi ca un act sexual fara protectie poate avea urmari neplacute.

Daca este fata, este bine sa-i precizezi ca nu trebuie sa cedeze avansurilor sexuale ale unui baiat, daca nu se simte pregatita sa isi inceapa viata sexuala. Vorbeste cu ea despre sarcina, dar si despre bolile cu transmitere sexuala.

Daca este baiat, precizeaza-i ca nu este bine sa intretina relatii sexuale fara prezervativ si explica-i si motivele pentru care protectia este atat de importanta. Daca vorbesti cu copilul tau despre sex, nu il vei face mai curios decat este deja. Nu-ti face griji ca va dori sa intretina raporturi sexuale doar pentru ca a discutat cu tine pe acest subiect.

Ca parinte, este important sa-i explici copilului tau ca sexul nu este doar un act fizic, ci si unul emotional.


Discutia despre sex il va face mai responsabil

Un adolescent care invata de la parinti ce inseamna sexul va fi mai responsabil. Este important sa-l inveti ca sexul nu este un lucru anormal, dar ca nu trebuie sa se grabeasca sa il descopere. Numeroasele studii realizate pe aceasta tema arata ca adolescentii care discuta cu parintii lor despre sex inainte de a-si incepe viata sexuala vor fi tentati sa amane primul contact sexual pana vor fi pregatiti psihic si fizic pentru el.


Discutia despre sex te apropie de copil

Specialistii sustin ca adolescentii se simt mai apropiati de parinti in momentul in care pot discuta deschis cu ei despre sex si nu mai simt nevoia sa se ascunda sau sa ceara raspunsuri in alta parte.

Educatia sexuala a adolescentului incepe acasa. Ajuta-ti copilul sa invete care sunt implicatiile sexului si ce inseamna viata sexuala sanatoasa.



 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului