Cresterea copilului

#siguranta copil #scaun auto #copil

Siguranta copilului, pe primul loc! Rear-facingul ii poate salva viata

Stim cu totii cat de important este scaunul auto pentru copii, indiferent de varsta. Putini stiu insa cat de importanta este pozitia scaunului in cazul unui accident. De pozitia scaunului poate depinde viata copilului, in cazul unui impact.

Rear-facingul prelungit nu este doar o moda, ci un element de care depinde siguranta si chiar viata celor mici. Cand vorbim de rear-facing ne referim practic la pozitia copilului in masina. Daca micutii sunt asezati cu spatele la sensul de mers, atunci vorbim de rear-facing, in timp ce forward-facing este pozitia in care ei merg cu fata la sensul de mers.

Un subiect extrem de controversat si discutat, care este mai important decat ne-am putea imagina. In Romania, acest subiect nu este dezbatut suficient. De aceea multi parinti nu sunt informati suficient in ceea ce priveste beneficiile rear-facing-ului si urmarile pe care le poate avea o pozitie gresita a scaunului auto.

Scaunele care ofera posibilitatea de rear-facing prelungit, adica de a calatori cu spatele la sensul de mers pentru o perioada lunga de timp, sunt recomandate pana la 4 ani. Aceste scaune auto sunt esentiale pentru siguranta si sanatatea bebelusilor si a copiiilor.

Studiile recente subliniaza cat de importanta este ca cei mici sa fie asezati cu spatele la sensul de mers. Dar de ce? Hai sa luam drept exemplu cazul unui accident in care masina merge regulamentar cu 50km/hr, iar copilul este asezat in scaunul auto cu fata la sensul de mers. Un obstacol care nu poate fi ferit apare in fata masinii, iar impactul este inevitabil. In mod natural, in timpul impactului, datorita vitezei initiale si opririi bruste trupul se va dezlipi de scaun si se va arunca cu putere in fata, capul se apleaca, gatul se intinde, numai ca centura il va tine in loc. Centura... o noua forta exercitata asupra corpului, care il bruscheaza din fata, il mentine in loc, dar capul este liber. in tot acest timp corpul micutului este delicat si inca in dezvoltare, iar capul lui reprezinta 25% din trup, in timp ce capul unui adult reprezinta doar 6%. Toata presiunea exercitata asupra bebelusului se va concentra in zona coloanei, gatului si capului, in special cand trupul celui mic se intoarce cu putere in scaun tras de centuri. Actiunea poate cauza probleme grave, de exemplu paralizia. in momentul in care capul se apleaca foarte tare in fata vertebrele coloanei se deplaseaza, iar daca se departeaza mai mult de 0,6 cm apare riscul paraliziei. stiti cat de tare se deplaseaza vertebrele in cazul exemplului nostru? Pana la 5 centimetri! Coloana celor mici este inca in plina dezvoltare, la fel si gatul , iar capul pentru ei este mult mai greu. Este evident pericolul in care sunt pusi micutii in pozitia cu fata la sensul de mers.

Pe de alta parte, in pozitia cu spatele la sensul de mers greutatea este distribuita integral in zona spatelui si a capului. Sa nu mai vorbim ca forta impactului este redusa, din moment ce copilul nu mai este aruncat in fata, ci doar adancit mai tare de scaun. Centurile nu mai prezinta un soc in plus asupra trupului, iar capul este stabil si nu determina vertebrele sa se departeze, deci se reduce cu pana la 75% riscul unor rani grave, inclusiv paralizia in cazul copiilor pana in 2 ani.

Acum intervine problema varstei recomandate pana la care un copil trebuie sa stea in pozitia cu spatele la sensul de mers. Recomandat este pana la 4 ani. Si acum multa lume va aduce argumente contra, cele mai intalnite fiind: copilul nu are loc sa-si intinda picioarele, ii este rau, plange, etc.

In primul rand, copilul va sta cu picioarele flexate, ceea ce pentru ei este foarte confortabil avand articulatii flexibile sau le poate urca pe bancheta si se poate chiar juca cu piciorusele. In cazul in care acesta plange o va face doar pentru ca nu este obisnuit cu pozitia si nu pentru ca ceva este gresit. Aici trebuie sa-ti pui problema in felul urmator: Este mai bine sa planga putin pana se obisnuieste, dar sa fie in siguranta sau este mai bine sa avem liniste in masina, iar in cazul unui accident copilul sa sufere leziuni grave? In ceea ce priveste raul de masina studiile nu au gasit legaturi relevante intre pozitia rear-facing si starea de rau a micutilor. Din nou, totul tine de obisnuinta.

Acum cand traficul ne determina sa asteptam si de trei ori la acelasi semafor, cand exista multi soferi imprudenti ce ne pun pana si noua viata in pericol trebuie ca siguranta celor mici sa fie mereu pe primul loc. Rear-facingul este o metoda usoara si la indemana care salveaza vieti. Aceasta pozitie este recomandata pana la 4 ani, iar tarile nordice respecta acest criteriu cu strictete, motiv pentru care numarul accidentelor in care copiii sunt raniti este mult mai mic.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare