Cresterea copilului

#copii #siguranta copii #siguranta copii scoala

Siguranta copilului pe strada si la scoala

Mai sunt doar doua saptamani pana la inceperea scolii, iar din acel timp copilul tau va sta destul de mult departe de tine si de protectia pe care i-o oferi. Astfel, este de datoria ta sa il inveti cum sa isi poarte singur de grija, atat la scoala, cat si in drum pana la institutia de invatamant si apoi pana acasa.

Din pacate, copiii sunt supusi multor pericole atunci cand nu au in preajma un adult, insa cu o instruire corecta si cu putina atentie din partea lui, copilul va fi in perfecta siguranta. Iata cateva lucruri pe care trebuie sa il inveti pe copil.

Atentie la traversarea strazii

Copiii sunt destul de distrati atunci cand nu sunt alaturi de parinti sau, mai mult decat atat, cand sunt in grupuri cu alti copii. Invata-l pe copilul tau sa fie foarte atent la traversarea strazii si subliniaza-i acestuia ca trebuie sa treaca strada doar pe zebra si doar pe culoarea verde a semaforului, daca trecerea este semaforizata. Spune-i ca o singura clipa de neatentie poate avea urmari tragice si e periculos.

Discutiile cu strainii

Chiar daca iti doresti ca micutul tau sa aiba o fire sociabila si atunci cand este cu tine il indemni sa fie indraznet, sa mearga sa cumpere singur anumite lucruri sau sa ceara indicatii de la straini, spune-i ca acest tip de comportament trebuie sa il aiba doar cand este in compania ta. Altfel, ar fi bine sa evita contactul cu strainii, chiar daca acestia par prietenosi. De asemenea, repeta-i copilului ca ar trebui sa se indeparteze rapid de o persoana care pare ca il urmareste si eventual sa intre intr-un grup de copiii sau sa se indrepte catre o profesoara alaturi de care sa mearga.

Plimbarile cu prietenii

Copiii pierd adesea notiunea timpului si de foarte multe ori nu isi dau seama ca trebuie sa anunte atunci cand decid sa iasa cu prietenii la plimbare sau sa se duca acasa la un coleg. Subliniaza-i copilului ca, sub nicio forma, nu are voie sa plece undeva direct de la scoala, fara sa iti ceara voie sau sa te anunte in prealabil. Au existat foarte multe cazuri in care, copiii nu si-au dat seama ca trebuie sa isi anunte parintii si au plecat de la scoala, acasa la un alt coleg - in mod evident, parintii se panicheaza in situatia in care copilul nu mai ajunge acasa si incepe sa il caute peste tot, incepand de la scoala, pana la politie.

Schimbul de alimente cu colegii

Invata-l pe copilul tau sa nu consume alimente din care au mancat alti copii si nici sa nu imparta din mancarea lui cu alti colegi. O alta varianta este sa il inveti pe copil cum sa ofere din mancarea lui, fara ca alti copii sa muste sau sa atinga mancarea lui. Cel mai bine este sa il protejezi pe copil cat pot de bine de boli dure, precum hepatita.

Igiena la scoala

Sfatuieste-l pe copil sa se spele foarte bine pe maini inainte de a manca, dar si inainte si dupa ce merge la toaleta. De asemenea invata-l despre cum sa foloseasca vasul de toaleta in deplina siguranta, astfel incat sa nu se murdareasca si sa nu se imbolnaveasca. Din pacate, toaletele din scoli nu sunt deloc dezinfectate asa cum trebuie si oricum sunt utilizate de prea multi copii, astfel incat nu iti ofera nicio siguranta ca la cateva minute de la dezinfectare nu vor fi murdarite.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare