Cresterea copilului

#boala #copil #comunicare #somatizare

Somatizarea la copil

Ati trait cu siguranta momente in care specialistii v-au spus ca analizele medicale ale copilului sunt bune, insa in continuare micutul varsa sau avea frecvente dureri de burtica, fara sa i se atribuie vreo cauza medicala.

In primul rand, trebuie sa intelegem sursa acestor afectiuni, sa incercam sa observam comportamentul nonverbal al copilului mic, care nu poate sa-si exprime emotiile, trairile iar corpul sau reactioneaza si ne transmite mesaje pe care de cele mai multe ori, noi adultii, nu le intelegem.

Cand copilul nu se poate exprima, fie ca nu poate rosti cuvinte, este prea mic pentru a putea vorbi, ori nu ii este clar ce se intampla de fapt cu el si nu isi poate pune in cuvinte sentimentele pentru a fi inteles , sau parintii nu-si fac timp pentru a il asculta, atunci apare o suferinta fizica.

Daca micutul face otita in mod repetat si am obosit sa mergem la specialistul ORL, ar trebui sa ne intrebam care este intelesul acestei afectiuni si sa incercam sa intelegem complexitatea manifestarilor comportamentale, fiziologice si psihice ale copilului.

De exemplu, in momentul in care, o mama trebuie sa-si reia serviciul dupa o perioada de stat acasa cu copilul iar in casa au loc discutii despre momentul cand cel mic ar trebui sa stea cu bona, bunica sau trebuie integrat in colectivitate ( cresa sau gradinita) sa nu ne surprinda daca acesta incepe sa faca otite repetate, rosu in gat si chiar febra. Mesajul micutului ar putea fi: “nu ma asculta nimeni….” , “nici nu vreau sa aud de plecarea mamei” , “mie nu-mi cere nimeni parerea”, “ma sperie schimbarea asta” etc.

 

Ce puteti face in astfel de situatii?

 

Indicat ar fi sa se discute cu copilul cu ceva timp inaintea evenimentului, sa i se explice ce urmeaza sa se intample, sa i se explice pe intelesul lui de ce este important ca mama sa isi reia serviciul; ca va sta doar o perioada cu bunica sau bona, dar mama continua sa-l iubeasca chiar daca va pleca dimineata iar dupa-amiaza se va intoarce si se vor juca impreuna.

De cele mai multe ori s-a intamplat sa dispara suferinta fizica dupa ce parintii au stat de vorba cu copilul, l-au fost ascultat, a fost ajutat sa spuna ce crede si ce temeri are, sa-si exprime sentimentele si trairile emotionale.

 

Cum putem ajuta copiii sa-si exprime trairile?

 

Va recomand sa favorizati exprimarea trairilor interioare ale copiilor prin metode care va sunt la indemana: daca copilul are varsta de 3 ani sau peste il puteti ajuta sa deseneze, sa construiti impreuna o poveste care sa-i permita sa verbalizeze trairile existente, prin modelaj, jocul cu papusi, jocul de constructii, jocul de rol (creati impreuna o mica sceneta in care copilul sa aiba libertatea sa-si comunice temerile) iar daca copilul este foarte mic, sa ii acceptati plansul ca unic mod de a comunica ca voi dar sa ii oferiti rabdare si afectiune.

In cazul in care, simptomele copilului persista sau se repeta la un interval de timp, este necesar sa apelati la serviciile unui specialist in psihologia copilului sau psihoterapia familiei pentru a va ajuta sa depistati si sa inlaturati cauzele psihologice ale acestor simptome.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare