Cresterea copilului

#sport #gravida #inteligenta #bebelus #educatie #parinti

Sportul in timpul sarcinii creste inteligenta bebelusului

Toate mamicile isi doresc copiii cei mai frumosi si destepti, asa ca nu este de mirare ca multe dintre acestea cauta diverse sfaturi despre cum ar putea contribui la cresterea nivelului de inteligenta al bebelusului. Psihologii americani vin cu inca un sfat: exercitiile fizice din timpul sarcinii sporesc inteligenta copiilor.

“Copiii al caror mame au efectuat exercitii fizice in timpul sarcinii, cate 30 de minute pe zi, au obtinut un scor cu pana la 8 puncte mai mare decat copii al caror mame au fost sedentare. Alaptatul pe o perioada de pana la 9 luni poate creste, de asemenea, coeficientul de inteligenta cu pana la 6 puncte”, sustine Richard Nisbett, psiholog.

Daca generatiile anterioare de mamici erau sfatuite sa evite cat mai mult efortul fizic dupa primele trei luni de sarcina, ultimele cercetari au aratat ca alergatul, ridicarea de greutati usoare si exercitiile fizice pot avea beneficii asupra mamei, dar si asupra bebelusului.

In Marea Britanie, sfatul general pentru gravide este sa faca sport; cu cat acestea sunt mai active si in forma in timpul sarcinii, cu atat se vor adapta mai bine schimbarilor corpului si luarii in greutate. De asemenea, medicii britanici sustin ca efortul fizic din timpul sarcinii le ajuta pe mamici sa treaca mai bine peste nastere.

Si daca britanicii promoveaza un stil de viata activ , nici vedele de la Hollywood nu se lasa mai prejos: actritele Halle Berry, Isla Fisher si cantareata Christina Aguilera au vorbit, in timpul sarcinii, despre exerctiile fizice pe care le-au efectuat, special pentru bebelus.

 

Mama, factorul decisiv in educatia copilului

 

Psihologul Richard Nisbett adauga si faptul ca modul in care mamicile le vorbesc bebelusilor lor poate de asemenea, sa creasca IQ-ul acestora. Medicul ii incurajeaza pe parinti sa le adreseze copiilor intrebari la care deja stiu raspunsul si sa le explice cum au ajuns la acea concluzie. Astfel, micutii vor fi incurajati sa isi caute raspunsuri la propriile intrebari.

Mai mult, acesta lauda familiile care folosesc asa numitele "exercitii de anticipare", in care copiii sunt indemnati sa faca predicitii, ca de exemplu unde ar pica o piatra daca s-ar scufunda in apa.

Psihologul ii sfatuieste pe parinti sa nu isi laude copiii pentru ca sunt destepti, ci pentru faptul ca au depus efort in a-si rezolva propriile intrebari, deoarece munca depusa reprezinta un factor asupra caruia detin controlul.

Daca ideile acestuia ti se par nejustificate, trebuie sa afli ca mamicile deja au inceput sa adopte stilul psihologului,  invatand astfel cum sa creeze o atmosfera educativa pentru copii lor acasa, mai ales atunci atunci cand acestia au vacante.

Totusi, Richard Nisbett o numeste pe mama ca fiind un factor important in dezvoltarea coeficientului de inteligenta al copilului, incepand din perioada sarcinii pana in anii de scoala. Acesta subliniaza faptul ca, in familiile in care domina, din acest punct de vedere, tatal, copilul se dovedeste a avea o inclinatie mai mare catre matematica, insa doar atat. Teoria sa a reusit sa starneasca insa si reactii negative; unele mamici au declarat ca se simt destul de presionate in ceea ce priveste educatia copiilor, si ca nu mai aveau nevoie de inca o responsabilitate in plus.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare