Cresterea copilului

#copii #stil parental #parinti protectivi #efecte secundare

Stilul parental supraprotector. Efecte secundare in dezvoltarea copilului

Din dorinta de a-l sti mereu in siguranta si de a avea un copil destept, ai tendinta de a deveni mult prea protectoare cu copilul si de a avea o influenta negativa in dezvoltarea lui emotionala, sociala si cognitiva. Un stil parental supraprotector si controlator dezvolta un copil neajutorat, frustrat si dependent de cineva in tot ceea ce face. Iata si alte influente pe care un parinte exagerat de grijuliu le poate avea asupra copilului!


Scaderea increderii in sine


Atunci cand ai un stil supraprotector in cresterea copilului, nu faci decat sa ii transmiti un mesaj negativ, care ii va afecta increderea in sine - acela ca nu este capabil sa faca nimic de unul singur.

In aceasta situatie, micutul tau nu are ocazia nicio clipa sa faca greseli si sa rezolve probleme de unul singur, sa caute solutii la ele, ceea ce are o influenta negativa, afectandu-i dezvoltarea increderii in sine.


Comportamente de risc in adolescenta


Copilul care este tinut sub control toata copilaria si care nu are voie sa faca niciun pas fara verificarea si controlul parintelui este supus riscului unor comportamente de risc in adolescenta - dependenta de alcool, consum de droguri, comportamente sexuale iresponsabile, fumat etc.

Nu poti controla copilul la infinit. Odata cu intrarea in perioada adolescentei, independenta vine in mod natural. Atunci cand tu vei dori ca micutul tau sa faca lucruri pe cont propriu, s-ar putea sa il scapi complet "din maini". Odata ce descopera gustul libertatii, va risca sa cada in capcana unor comportamente periculoase.

Acest risc apare din cauza faptului ca in copilarie nu i s-a dezvoltat simtul responsabilitatii, deoarece tu, ca parinte supraprotector, ti-ai asumat toate responsabilitatile in locul lui.


Incapacitatea de a reusi profesional


In momentul in care copilul tau a fost tinut toata viata intr-un "glob" si a fost dependent de ajutorul tau atunci cand va trebui sa reuseasca pe propriile picioare, va dezvolta temeri si anxietati, deoarece se va simti vulnerabil si neajutorat. Nu va reusi sa se integreze intr-un astfel de mediu, deoarece nu este capabil sa ia initiativa si sa rezolve sarcini fara ajutor.

Nu va avea de cine sa depinda si cui sa-i ceara ajutorul si nu se va putea adapta unui mediu competitional sau profesional.


Scaderea stimei de sine


Cand esti exagerat de protector cu copilul, acest lucru afecteaza dezvoltarea stimei lui de sine. Micutul nu are voie niciodata sa faca fata provocarilor si greutatilor pe care le intalneste in copilarie, fara ca tu sa intervii mereu, iar acest lucru isi pune amprenta asupra dezvoltarii lui emotionale.

O mare parte din dezvoltarea stimei de sine provine din incercarile copilului de a depasi probleme si dificultati pe cont propriu. In momentul in care acest "lux" nu ii este permis, stima de sine si felul in care se valorizeaza pe sine au de suferit.


Probleme de adaptare sociala


Fara stima si incredere in sine, micutul tau va deveni si un inadaptat social. Nu va avea inititiativa de a se integra in anumite grupuri de prieteni si nu este capabil sa ia hotarari de grup sau sa aiba opinii proprii, deoarece nu a fost lasat sa faca acest lucru.

Foto: consistent-parenting-advice.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Cum alegi data perfecta pentru nunta ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare