Cresterea copilului

#stres #gravida #insarcinata #bebelus #avort

Stresul – cauza pentru pierderea sarcinii?

Este destul de dificil ca stresul sa fie considerat un factor responsabil pentru pierderea unei sarcini , pentru simplul fapt ca efectele negative determinate de acesta variaza de la o mamica la alta. Pentru a adauga si mai mult mister, medicii nu reusesc sa gaseasca un raspuns: daca unii dintre acestia sustin ca stresul poate afecta sarcina, dar si bebelusul dupa nastere, alti medici considera ca se confrunta cu un simplu mit. Adevarul este insa, undeva la mijlloc.

 

Oricine experimenteaza, la un moment dat, situatii stresante, insa fiecare persoana “proceseaza” informatia in mod diferit. Un factor ce pare usor iritant pentru cineva, ii poate induce unei alte persoane o cadere nervoasa . Acelasi lucru este valabil si in cazul femeilor insarcinate. Fiecare gravida se ingrijoareaza la un moment dat, pentru sanatatea sa si a bebelusului ori pentru problemele cu care se confrunta zi de zi. Chiar daca unele femei fac insa o adevarata obsesie pentru sarcina lor, majoritatea femeilor dau nastere unor copii sanatosi.

In acest caz, stresul poate fi o tinta usoara pentru femeile care pierd o sarcina, mai ales pentru ca au tendinta de a da vina pe ele insele. Daca adaugam si recomandarile celor din jur, conform carora ar trebui sa te relaxezi si sa astepti ca lucrurile sa isi urmeze cursul normal, intrebarea “cum sa nu mai fii stresata” genereaza parca, si mai mult stres.

 

Pro sau contra?

 

Teoriile variaza destul de mult atunci cand este vorba despre stres, insa majoritatea dintre acestea isi indreapta atentia asupra unui hormon denumit cortizol . Cantitatea de cortizol din sange tinde sa fie mai ridicata la persoanele stresate; unii cercetatori considera ca acest hormon ar interveni in dezvoltarea fatului.

Cercetatorii au incercat sa isi demonstreze stiintific teoriile, asa ca au realizat diverse studii. Un studiu efectuat in 2008 a demonstrat faptul ca femeile care experimenteaza un nivel ridicat de stres se expun unui risc de 80% mai mare pentru a suferi o piedere de sarcina, fata de femeile cu un factor de stres mai scazut. Cu toate acestea, cercetatorii au tinut sa precizeze ca acestor concluzii li se adauga si alti factori, cum ar alimentatia necorespunzatoare sau problemele de sanatate.

In 2006, un alt studiu a gasit dovezi conform carora nivelul ridicat de cortizol poate duce la pierderea unei sarcini, in primele trei saptamani. Acelasi studiu a mentionat ca si depresiile pot fi un factor de risc pentru gravide.

Nu toate cercetarile legate de acest subiect au sustinut insa teoriile de mai sus. Dimpotriva,  intr-un studiu realizat in 1998, la examinarea unor gravide cu nivel ridicat de cortizol, medicii au ajuns la concluzia ca acestea nu erau expuse riscului piererii sarcinii. Cu toate acestea, medicii au tinut sa faca o mentiune: femeile care sunt stresate au o inclinatie mai mare de a abuza de tigari, droguri sau alcool in perioada sarcinii, factori ce sunt direct raspunzatori de pierderea sarcinii .

 

Concluzia:

 

Deocamdata, niciun medic nu a reusit sa stabileasca exact daca stresul cauzeaza pierderile de sarcina, insa asta nu inseamna ca stresul ar trebui sa treaca in categoria miturilor. Dovezile sunt insa prea putine si inexacte pentru a trage concluzii.

Este putin probabil ca stresul de zi cu zi, generat de facturi ce trebuie platite, probleme la locul de munca sau o altercatie cu vecinii sa aiba vreun efect supra sarcinii, insa de exemplu pierderea unei persoane dragi sau alte probleme severe pot conduce la stari neplacute.

Indiferent de ce parte a baricadei te afli, ar trebui sa faci din managementul stresului o prioritate in viata ta. Cu toate ca pentru unele mamici, un ritm de viata alert este imposibil de evitat, ar fi indicat sa gasesti modalitati prin care te poti relaxa si mai ales, prin care sa iti mai distragi atentia de la lucrurile solicitante.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului