Cresterea copilului

#speranta de viata bunici # sanatate bunici #bunici #nepoti

STUDIU! Bunicii care stau cu nepotii traiesc mai mult

In cele mai multe cazuri bunicii sunt primele persoane pe care parintii le suna pentru a lasa in grija copilul sau copiii atunci cand isi doresc un timp doar pentru ei. Si, cu toate ca bunicii raspund cu mare placere acestor solicitari, din dragoste pentru cei mici, este important sa cunosti si faptul ca o astfel de activitate poate fi benefica si pentru sanatatea lor.

Potrivit unui studiu recent s-a constatat faptul ca bunicii care au grija de nepotii lor traiesc mai mult comparativ cu cei care nu au astfel de activitati. Iata mai multe informatii in ceea ce priveste acest studiu.

Modul de desfasurare a studiului

In cadrul acestui studiu au fost analizati peste 500 de persoane cu varsta de minimum 70 ani, pe o perioada de nu mai putin de 20 de ani. Participantii au fost intervievati si au fost supusi unor teste si controale medicale la intervale de doi ani. De asemenea, in cadrul interviurilor, acestia au fost intotdeauna intrebati despre cat de des au petrecut timp cu nepotii lor fara ca parintii sa fie prezenti.

Participantii au fost impartiti in trei categorii: bunici care aveau grija de nepotii lor, bunici care nu aveau grija de nepotii lor si, ultima categorie, aceea a adultilor care nu erau bunici.

Rezultatele studiului

Pe parcursul si dupa finalizarea studiului, cercetatorii au descoperit faptul ca bunicii care petreceau timp cu nepotii lor, ingrijindu-i si jucandu-se cu ei, au prezentat o sansa de 37% de a trai mai mult in comparatie cu persoanele incadrate in celelalte doua categorii. In schimb, nu a fost observata nicio diferenta in ceea ce priveste speranta de viata intre categoria bunicilor care nu au grija de nepoti si cea a adultilor care nu sunt bunici.

O intrebare normala pe care ti-ai putea pune-o este aceea daca adultii care nu sunt bunici isi pot creste cumva speranta de viata. Raspunsul este ca da. In urma studiului a reieit faptul ca cei care au oferit ajutor general copiilor lor adulti au prezentat un risc de mortalitate cu 57% mai mic fata de cei care nu au facut acest lucru. In plus, cei care nu aveau nepoti au avut o mai buna speranta de viata atunci cand au oferit orice alt tip de sprijin altor persoane, in activitati precum voluntariatul sau simplul ajutor dat unor prieteni.

Cu toate ca acest studiu nu a putut spune in mod precis ce anume a determinat cresterea sperantei de viata pentru bunicii care isi ingrijesc nepotii, un lucru a fost totusi clar – ajutorul oferit altcuiva le-a asigurat acestor adulti un scop clar definit si i-a mentinut activi din punct de vedere fizic si mental.

Astfel, daca esti un parinte care cauta pe cineva care sa aiba grija de copiii, nu ezita sa oferi aceasta sansa propriilor parinti. Pe de alta parte, daca esti un bunic, nu uita ca petrecerea timpului cu nepotii nu este benefica doar pentru sanatate, ci si pentru a te apropia de acesta. Include-l in activitatile care iti fac placere si invata-l constant lucruri noi, iar petrecerea timpului impreuna va deveni deosebita.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare