Cresterea copilului

#studiu #parinti #copii #jucarii #minciuna

Studiu: De ce isi mint parintii copiii?

Parintii le spun adesea minciuni copiilor, pentru a le schimba comportamentul sau a-i face sa se razgandeasca in privinta unui anumit lucru. Cel putin aceasta este concluzia unui studiu realizat de Universitatea California, din Statele Unite ale Americii, si publicat in revista International Journal of Psychology.

Cercetatorii de la Universitatea California au analizat 200 de familii din America si din China, pentru a vedea ce fel de minciuni spun parintii. Dupa ce au adunat toate datele, expertii au ajuns la concluzia ca cei mai multi parinti spun minciuni doar pentru a-i ameninta pe copii sa fie cuminti. Au fost insa si cazuri in care minciunile pe care le-au spus parintii au avut scopul de a-i face pe cei mici sa creada ca sunt buni la o anumita activitate.


"Te las aici, daca nu vii"

Aceasta este cea mai frecventa minciuna pe care parintii o spun copiilor. Minciuna apare ca urmare a refuzului copiilor de a parasi un loc, insa specialistii care au realizat studiul spun ca poate fi justificata ajutandu-i pe copii sa ia o decizie in privinta renuntarii la o activitate care le face placere. 

"Iti cumpar data viitoare"

Studiul Universitatii California arata ca majoritatea parintilor obisnuieste sa-si convinga copiii ca le vor cumpara data viitoare lucrul pe care si-l doresc, incearcand de fapt sa evite fie cumpararea unui lucru inutil sau nesanatos, fie sa faca economie. Studiul arata ca, de multe ori, promisiunea parintilor nu se va implini niciodata fiind mai degraba o minciuna. 
 

"Catelusul tau locuieste la ferma unchiului"

Cercetarea intreprinsa de specialistii de la Universitatea California arata ca anumite minciuni spuse de parinti au rolul de a proteja sentimentele copiilor. O minciuna de tipul "catelusul tau locuieste la ferma unchiului, pentru ca acolo are mai mult spatiu" este menita sa-l protejeze pe copil de socul aflarii vestii ca animalul a murit.


"Broccoli te face mai inalt"

Aversiunea copiilor fata de legume ii determina adesea pe parinti sa spuna minciuni legate de puterile acestor alimente. "Broccoli te face mai inalt" este doar una dintre minciunile spuse de parinti pentru a-i convinge pe cei mici sa manance. Cercetarea arata totusi ca in familiile in care parintii spun astfel de minciuni, copiii mananca mult mai sanatos.

Sursa foto: bps.org.uk

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Sfatul expertului