Cresterea copilului

#depresie postnatala #parinte #mama #depresie

"Sunt o mama buna. De ce trebuie sa fiu si fericita?" - Depresia si viata de parinte

Depresia postnatala este o afectiune ce afecteaza tot mai multe femei, mai ales in contextul social actual, in care stresul este frecvent aproape in viata fiecarei persoane. De cele mai multe ori insa, multe mame nici macar nu isi dau seama ca sufera de depresie decat dupa cateva luni.

Fie ca esti o viitoare sau o proaspata mamica, iata tot ce trebuie sa stii despre depresie si viata de parinte.

Manifestarile depresiei

Dupa cum precizam la inceput, multe mamici constientizeaza ca sufera de depresie abia dupa cateva luni. In tot acest timp intregul lor comportament se schimba, deseori acestea adunand frustrari si furie pe care ajung sa le revarse asupra persoanelor apropiate.

Nivelul de responsabilitate care vine la pachet cu un copil, activitatile de zi cu zi precum planificarea meselor, curatenia in casa, planificarea bugetului familiei sau grija privind locul de munca nu fac decat sa amplifice nivelul de stres. Adunate, toate aceste griji si preocupari ajung sa constituie cadrul perfect pentru ca depresia sa se instaleze.

Nevoile copilului si nevoile mamei

Odata cu venirea pe lume a unui copil, parintii – si mamele in special, tind sa isi concentreze toata energia si resursele asupra acestuia. Sigur ca acesta este practic rolul unui parinte, de a il ghida pe copil in viata si de a il face fericit, insa si propria fericire este la fel de importanta.

"Sunt o mama buna. De ce trebuie sa fiu si fericita?" pare sa fie frazele pe care multe mame le gandesc. Si chiar le pun si in practica. Propria fericire este extrem de importanta, aceasta jucand un rol esential chiar si in ceea ce priveste fericirea copilului.

Rolul depresiei materne in fericirea familiei

A fi parinte nu trebuie sa insemne doar a purta de grija copilului, uitand de propria existenta. O mama care sufera de anxietate si de depresie va transmite involuntar aceste stari copilului, dar si sotului. Starea de spirit a copilului va fi influentata prin tonul vocii mamei si prin felul in care simte atingerea acesteia. Depresia materna poate impiedica dezvoltarea copilului si poate afecta chiar si sanatatea psihologica a copilului cu mult peste perioada copilariei.

In ceea ce il priveste pe sot, studiile au raportat faptul ca stresul unei femei afecteaza fericirea partenerului sau mai mult decat propriul stres l-ar putea afecta. Asadar, fericirea intregii familii poate clar de suferit.

Importanta tratarii depresiei materne

Cu toate ca multe mame sunt constiente de necesitatea identificarii depresiei si tratarii acesteia cu ajutorul unui profesionist, principalul gand care le vine in minte este faptul ca recunoasterea acestei probleme si apelarea la un ajutor specializat inseamna ca vor esua ca mame si ca vor isi distruge copiii.

Majoritatea mamelor au impresia ca ascuzandu-si sentimentele negative, temerile si frustrarile si adoptand un zambet fals, vor reusi sa isi protejeze familia. Insa, in loc sa faca un bine nu vor reusi decat sa creasca nivelul de tensiune si de nefericire pentru intreaga familie.

Sursa foto: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului