Cresterea copilului

#parinti #copii #telefon mobil #sms #afectare #creier copii

Telefonul mobilul in viata copilului tau

"Este sau nu prea mic pentru a avea un telefon mobil?". De cate ori nu ti-ai pus aceasta intrebare, constient fiind, ca la un moment dat, copilul tau va trebui sa intre in posesia unui astfel de obiect util. Iar intrebarea ta este perfect legitima, atata timp cat specialistii au descoperit o legatura intre folosirea telefoanelor mobile si devoltarea mentala a copiilor.

Plange necontenit si iti cade in genunchi atunci cand iti spune ca vrea si el un telefon mobil. "De ce?", il intrebi tu. "Pentru ca toti colegii mei au", vine raspunsul lui. Asa ca ii cumperi jucaria mult dorita si, incet-incet, observi cateva schimbari comportamentale in viata celui mic. Iata ce spun specialistii despre efectele folosirii telefoanelor mobile de catre copii.

Impactul telefonului mobil asupra creierului unui copil

Nu mai este atent la ce se intampla in jurul lui, prefera sa se joace pe telefon sau sa converseze prin SMS cu prietenii lui. Un grup de cercetatori australieni afirma ca folosirea excesiva a telefoanelor mobile afecteaza in mod negativ dezvoltarea creierului copiiilor.

In testele lor, au analizat capacitatile cognitive ale unui numar de 317 copii, cu varste intre 11 si 14 ani, observand o legatura directa intre scaderea randamentului creierului si folosirea indelungata a mobilelor.

"Credeam ca folosirea excesiva a mobilelor, in mod special scrierea textelor pentru SMS-uri, ii face pe copii sa fie mai rapizi, dar in acelasi timp mai confuzi", a declarat profesorul Michael Abramson de la Universitatea Monash.

Un alt studiu, realizat de cercetatorii irlandezi, spune ca telefonia mobila da peste cap principalele functii ale creierului, astfel ca si noi, adultii, nu mai suntem obisnuiti sa gandim, deoarece ne bazam pe aplicatiile telefonului mobil chiar si atunci cand trebuie sa ne amintim o data de nastere.

Ce putem face?

Intrucat cei mici sunt obisnuiti sa nu se dezlipeasca de el, nici macar atunci cand merg la toaleta, poti stabili cateva reguli legate de folosirea telefonului atunci cand copilul tau este acasa.

Atentie insa, specialistii recomanda sa nu-i impui regulile, ci mai degraba sa-l faci sa le inteleaga. Pentru inceput, discuta cu el orice altceva numai de telefon nu. Tine-i mintea ocupata cu altceva, roaga-l sa nu vina cu el la masa si explica-i ca la cina poate amana conversatia cu colegul de scoala dupa ce termina de mancat.

O alta metoda este sa-i limitezi convorbirile si mesajele printr-un abonament mai mic.

Sursa foto: childhoodnannies.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului