Cresterea copilului

#copii #bebelusi #efecte #frati #gelozie #agresivitate # stima de sine #tratament preferential

Tratamentul preferential fata de unul dintre copii, o problema pentru intreaga familie

Una dintre regulile nescrise ale statutului de mama te obliga sa acorzi copiilor o atentie egala, sa ii tratezi la fel, indiferent daca sunt de aceeasi varsta sau daca exista cativa ani diferenta intre ei. Cu toate acestea, specialistii au remarcat o tendinta periculoasa in sanul familiilor: favorizarea unui copil in defavoarea celuilalt. Ei sustin ca acest tratament preferential din partea mamei nu are consecinte negative doar asupra copilului care primeste mai putina atentie, ci asupra intregii familii.

Tratamentul preferential poate genera sentimente de gelozie intre frati

Blamat de majoritatea psihologilor, tratamentul preferential este normal in anumite situatii. De exemplu, daca ai un bebelus sau un copil bolnav, ii vei acorda mai multa atentie decat fratelui mai mare sau copilului sanatos.

Desi ti se pare logic sa actionezi astfel, comportamentul tau poate dauna copilului caruia ii acorzi mai putina atentie. El se poate simti dat la o parte si poate considera ca nu il iubesti la fel de mult ca pe fratiorul sau surioara lui. De aici, poate dezvolta un sentiment de gelozie fata de frate si poate avea o stima de sine scazuta.

De fapt, pe el nu il deranjeaza atat de mult faptul ca fratele lui este favorizat, ci atitudinea ta inexplicabila. Tocmai din acest motiv, specialistii iti recomanda sa ii explici de ce trebuie sa ai mai multa grija de fratele lui si sa-i spui ca ii iubesti pe amandoi in egala masura.

Tratamentul preferantial dauneaza intregii familii

Pe langa situatiile mentionate, exista si momente in care iti manifesti preferinta fata de unul dintre copii in mod inconstient.

Te joci mai mult cu unul dintre ei si il lauzi mai mult, in timp ce pe celalalt il certi si il pedepsesti mai des. Mai tarziu in viata, aceasta atitudine poate avea consecinte pentru copilul defavorizat. Acesta poate deveni mai agresiv, poate dezvolta probleme emotionale si poate avea un randament scazut la scoala.

In consecinta, tu vei fi mai stresata si mai nervoasa din cauza lui si iti vei pierde rabdarea chiar si in fata copilului pe care il favorizezi, care la randul sau va simti ca ceva este in neregula.

Ce spun studiile

Un studiu recent, realizat de psihologii de la Universitatea din Toronto pe un esantion de 400 de familii canadiene, cu doi-patru copii, arata ca mamele au un nivel scazut de educatie, venituri mici sau care au suferit abuzuri mentale sunt mai predispuse la manifestarea unui comportament preferential fata de un copil.

Sursa foto:ivillage.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului