Cresterea copilului

#declansarea travaliului #contractii #nastere #travaliu #nastere prematura #travaliu fals

Travaliul fals, cum il deosebesti de cel real?

Atunci cand cele noua luni de sarcina sunt pe cale sa se termine, te astepti din moment in moment sa intri in travaliu si sa mergi la spital, pentru a naste bebelusul mult asteptat. Exista insa posibilitatea sa fii indusa in eroare de un travaliu fals , ale carui simptome se aseamana foarte tare cu cele ale travaliului normal, dar care te pot trimite inapoi acasa.
 

Care sunt semnele travaliului fals?


Se intampla adesea ca la primele contractii mai prelungite sau frecvente, gravidutele sa isi iau bagajelul pentru maternitate si sa se indrepte cu pasi repezi spre spital. Pentru a evita sa fii mereu intoarsa din drum, invata sa recunosti semnele travaliului fals:
 

  • contractiile sunt neregulate si greu de prezis ca frecventa - Braxton Hicks - (de exemplu, pot aparea la 10 minute, apoi la 6, apoi la 2, iar mai tarziu la 20 de minute);
  • nu exista o evolutie a contractiilor (ca durata, in timp) si nu apare dilatatia cervixului (obligatorie pentru nasterea naturala );
  • contractiile se simt ca un soi de disconfort abdominal, asemanator unei strangeri; in travaliul real, durerile sunt resimtite, in prima faza, in zona lombara, ca in scurt timp sa inconjoare tot abdomenul);
  • contractiile scad in intensitate sau inceteaza atunci cand iti schimbi pozitia sau intreptinzi o anumita activitate;
  • nu se rupe apa (pierderea dopului de mucus);
  • nu apare ruperea membranelor.

 

Cum faci diferenta intre un travaliu fals si unul real?


Odata cu aparitia primelor contractii, este important sa incepi sa fii foarte atenta la semnele pe care ti le ofera organismul. Numai in acest fel iti dai seama daca este vorba de un travaliu fals sau daca este cazul sa mergi la medic ca sa nasti.

In situatia in care esti in mai putin de 37 de saptamani de sarcina si incep contractiile, nu este cazul sa mergi la medic decat daca stii ca ai o sarcina cu risc sau esti predispusa la complicatii, care pot duce la nasterea prematura.

In cazul in care apar simptome de travaliu, poti suna medicul sau moasa pentru a te asigura ca nu este vorba de o nastere prematura , dar nu este obligatoriu sa mergi la spital.

Dupa varsta gestationala de 37 de saptamani, este important sa iei in considerare contractiile mai mult decat inainte si sa observi daca apar si alte semne care ar putea indica faptul ca urmeaza sa nasti foarte curand.

Cresterea frecventei si periodicitatii contractiilor pot insemna un travaliu real. Este important sa incepi sa urmaresti si cronometrezi contractiile.

Cronometrarea contractiilor te poate ajuta sa iti dai seama daca este vorba sau nu de un travaliu fals. Noteaza timpul la care incepe contractia si cel la care se opreste. Daca acestea apar la o distanta regulata de timp si tin cam la fel de mult de fiecare data, poate chiar se prelungesc, dar cresc in intensitate, sunt mai dureroase si apar cam la 10 minute distanta, inseamna ca este cazul sa mergi la spital.

Incepe cronometrarea doar in momentul in care apar cu regularitate. Contractiile false, de tipul Braxton Hicks, apar adesea in sarcina inca de la inceputul ei, insa nu toate indica semnul ca vei intra in travaliu. Doar dupa ce apar 2-3 contractii la intervale relativ scurte de timp, este indicat sa incepi monitorizarea lor atenta.

Pe langa contractii, urmareste si alte semne ale intrarii in travaliul real, asa cum este "ruperea apei", petele de sange sau dilatatia colului uterin, inainte de a merge la medic.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare