Cresterea copilului

#adolescenta #conflict familie #comunicare copil # comunicare adolescent

Trucuri pentru o comunicare mai buna cu adolescentul

Cand copiii ating varsta adolescentei, incep sa apara din ce in ce mai multe lacune in comunicarea dintre ei si parinti. Adolescentii se confrunta cu multe probleme delicate, interese care pot parea ciudate parintilor si evita sa le dezbata cu ei, deoarece ca au impresia ca acestia nu ii inteleg niciodata. Iata cateva trucuri prin care imbunatatesti comunicarea cu adolescentul si ii arati ca poate avea incredere in tine!
 

Adapteaza-te vremurilor moderne!


Daca doresti sa ai o comunicare eficienta cu copilul tau si ca acesta sa aiba incredere sa iti povesteasca toate framantarile si problemele lui, trebuie sa te adaptezi epocii in care traieste si cu care are de-a face adolescentul.

Informeaza-te cu atentie despre tot ce inseamna internet si dependenta de mediul virtual, despre moda de la aceasta varsta, temerile specifice acestei varste si metodele de distractie actuale din randul adolescentilor.

Numai in acest fel, vei putea face fata unei conversatii care prezinta interes pentru el. Adolescentul trebuie sa vada ca poate discuta cu tine despre orice si ca esti in masura sa vorbesti despre acele lucruri, altfel va evita sa deschida astfel de subiecte, deoarece "si-asa nu stii despre ce vorbeste".
 

Nu il judeca niciodata!


Imediat dupa ce il judeci o data, adolescentul se va simti ranit, neinteles, lipsit de protectie si de ajutor. Copilul vine si iti dezvaluie probleme, framantari, confuzii in ideea de a se descarca si de a cauta la tine suport si intelegere, nu de a fi criticat.

Chiar daca vine si iti iti vorbeste despre alcool, droguri, sex, fumat si alte probleme in care a intrat, nu il judeca, altfel se va indeparta de tine.

Important este sa il asculti atent si sa vorbesti cu el deschis, sa afli ce l-a condus sa se implice in acele necazuri, ce ii lipseste si sa ii oferi suportul necesar pentru a le depasi, astfel incat sa si invete ceva din greseli.

Foloseste intrebari deschise in comunicarea cu adolescentul!


Incearca sa eviti intrebarile inchise in discutiile cu el, care nu il provoaca pe adolescent sa se deschida in fata ta si sa aprofundeze teme de interes. Acestea sunt cele de tipul "ai facut x?", "a fost bine la scoala?".

Opteaza pentru intrebari deschise, care sa il faca pe adolescent sa intre in miezul subiectului si sa dezvolte raspunsul "cum a fost la... ?", "povesteste-mi mai multe despre...?", "Ce ai facut la... ?"
 

Castiga-i increderea!


Adolescentul se afla la o varsta vulnerabila, la care ii este greu sa se deschida in fata celorlalti, si ca sa faca asta, trebuie sa aiba incredere in cei cu care comunica.

Daca ii tradezi vreodata increderea, comunicarea dintre voi va avea foarte mult de suferit si cu greu vei restabilii linii de comunicare sincere, deschise cu el.
 

Respecta-ti copilul!


Arata-i respect pentru prietenii si opiniile lui, deoarece in acest fel, comunicarea cu adolescentul se va dezvolta de la sine.

Nu inseamna ca daca nu esti de acord cu el sau daca ideea lui este eronata, trebuie sa o si accepti. Respectul nu inseamna supunere sau acceptare. Inainte de a-i explica de ce sau unde greseste, spune-i ca intelegi ce spune si ca respecti punctul de vedere, dar ca ti-ar placea sa ia in considerare si ce ii spui tu.
 

Fii scurta, explicita si clara in exprimari!


Adolescentul are atat de multe de experimentat, incat nu are timp sa stea la povesti si la discutii indelungi.

Exprima-te clar, concis si fii mereu la obiect. Nu trebuie sa il plictisesti, deoarece nu are timp de pierdut.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Top

Sfatul expertului