Cresterea copilului

# parinte permisiv #experti #parinte

Vrei sa fii un parinte permisiv? Expertii iti sugereaza sa te mai gandesti odata

Parintii permisivi sunt adesea foarte receptivi si plini de iubire, stilul lor de parenting fiind definit drept unul in care nu exista reguli. De regula, stilurile de parenting sunt urmatoarele: parenting autoritar, parenting permisiv si parenting neglijabil.

Cu toate ca parentingul permisiv poate parea cel mai benefic dintre toate, conform unor studii, copii crescuti in acest mod au mai multe sanse sa prezinte semne de anxietate, depresie sau agresivitate. Astfel, daca vrei sa fii un parinte permisiv, iata de ce ar trebui sa te mai gandesti o data.

Parintii permisivi pot dauna dezvoltarii copilului

In cele mai multe cazuri, parintilor permisivi le este dificil sa stabileasca anumite limite pentru copiii lor. Astfel, parintii tind deseori sa ignore comportamentul necorespunzator si nu au obiceiul de a stabili sau impune astepari adecvate varstei din punct de vedere a modului in care copiii ar trebui sa se comporte.

Multe persoane presupun ca acesti copii vor invata sa isi seteze singuri limitele corecte, insa acest lucru nu este intotdeauna adevarat.

Astfel de limite sunt esentiale pentru ca un copil sa se simta in siguranta, iar parintii ar trebui sa invete sa aplice un stil de disciplina amabila si totodata ferma.

Parintii permisivi nu au legatura cu independenta

Alte stiluri de a creste copiii, precum cele caracterizate deseori printr-o independenta absoluta a acestora, nu se incadreaza intotdeauna in categoria parintilor permisivi. Sigur, astfel de parinti pot permite copiilor sa calatoreasca singuri utilizand transportul in comun, dar asta nu ii face indulgenti in toate privintele. Spre exemplu, ei pot impune limite privind ora la care copiii trebuie sa vina acasa, ceea ce nu este caracteristic pentru parintii permisivi.

Expertii considera ca parintii permisivi nu au intentia de a promova neaparat independenta, ci mai degraba au asteptari scazute si evita confruntarea directa. Acestia sunt preocupati in special sa nu ii supere pe copii pentru a pastra pacea in familie.

Parintii permisivi pot incepe oricand sa impuna limite

Principala preocupare a parintilor ar trebui sa fie aceea de a isi sprijini copilul in intelegerea si gestionarea emotiilor, iar acest lucru poate fi realizat prin impunerea unor limite. Niciodata nu este prea tarziu ca un parinte permisiv sa isi schimbe modul de disciplina – si poti incepe cu urmatorii pasi:

 

1. Impune reguli ale familiei. Si, in cazul in care regulile nu sunt respectate, mentine-ti calmul, insistand in acelasi timp ca acestea sa fie urmate de catre copil. Nu uita niciun moment ca legatura creata cu copilul tau este ceea ce ii ofera motivatia de a respecta regulile.

2. Stabileste o rutina. Fiecare copil are nevoie sa cunoasca acel sentiment de apartenenta, precum si faptul ca parerea lui conteaza. De exemplu, poti stabili impreuna cu copilul un plan pentru a fi mereu punctuali dimineata, ajutandu-l sa isi dezvolte abilitatile de rezolvare a problemelor si de luare a deciziilor.

 

3. Nu ignora niciodata comportamentul neadecvat. Atunci cand copilul tau tipa, este important sa nu ignori acest lucru. In schimb, il poti ajuta sa se calmeze, explicandu-i calm ca il intelegi si ca vrei sa iti povesteasca in mod calm ce il deranjeaza.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului