Activitati pentru copii

#activitate fizica #locuri de joaca #copii

Importanta locurilor de joaca pentru activitatea fizica a copiilor

In timpul copilariei si al adolescentei, activitatea fizica regulata este asociata cu imbunatatiri atat in ceea ce priveste sanatatea fiziologica, cat si psihica. In ciuda constientizarii crescande a acestor beneficii, nivelul activitatii fizice a copiilor pare sa scada. Mai multe studii au aratat ca multi copii sunt in prezent insuficient activi si nu indeplinesc cel putin minimul recomandat de medic de activitate fizica necesara pentru sanatate de 30 minute sau mai mult pe zi. Prin urmare, promovarea activitatii fizice regulate in randul prescolarilor si adolescentilor a devenit o prioritate in domeniul sanatatii publice.

Activitatea fizica este influentata de multi factori. Mai multe studii au insumat dovezile privind corelarea activitatii fizice a copiilor cu sanatatea organismului. Exista o literatura extensiva privind factorii demografici, biologici si psihosociali ai activitatii fizice in randul tinerilor. In ultimul deceniu, se poate observa un interes crescut asupra rolului pe care il are activitatea fizice asupra oraganismului uman, raportat la varsta fiecarui individ. Sansele de a face miscare la scoala, pe care tineretul le are, sunt doar in timpul orelor de educatie fizica, in timpul pauzelor si dupa orele de scoala. Nivelele de activitate fizica ale copiilor cu varste intre 4 si 12 ani au crescut la scurt timp dupa implementarea locurilor de joaca in scoli. Subiectul privind amenajari locuri de joaca exterior au in discutie terenuri de joaca, echipament de joc sau o combinatie a celor care maresc nivelul de activitate fizica a copiilor cu varste intre 4 si 11 ani, insa acestea pot fi eficiente pe termen scurt si mediu. Odata obisnuiti cu aceasta rutna, de a face miscare in timpul scolii, de a-si petrece timpul distrandu-se cu ajutorul numeroase jucarii gonflabile mari, ramane datoria parintilor de a le continua aceasta activiate pe mai departe. Importanta miscarii si a efortului fizic este un aspect pe care parintii trebuie sa il aiba in considerare in permanenta, astfel inca copilul sa devolte o pasiune in acest sens s sa nteleaga totodata beneficiile pe care sportul le are asupra intregului organsim.

Prin urmare, scopul efectuarii miscarii indiferent de varsta este de a prezenta o imagine de ansamblu a dovezilor existente privind beneficiie locurilor de joaca prescolare pentru sanatatea copiilor in ceea ce priveste activitatea fizica, rezultatele cognitive si sociale. Probabil ca multi dintre parinti se ntreaba care sunt caracteristicile locurilor de joaca si de ce se insista atat asupra lor, de ce sunt considerate a fi cele mai eficiente si care sunt efectele asupra copiiilor.

Au fost efectuate studii care au trebuit sa examineze asocierea dintre un loc de joaca pentru prescoalari si rezultatele fizice, cognitive sau sociale. Locurile de joaca au fost definite ca spatii situate pe proprietati care au fost special concepute pentru joaca in aer liber si activitati sportive pentru copiii de la 2 la 18 ani. De-a lungul anilor jocul a fost principala modalitate prin care copiiilor li s-a dat ocazia de a invata, reprezentand cea mai facila modalitate de a lucra cu cei mici. Astfel, locurile de joaca nu au doar datoria de a distra tineretul, ci si de a-i indemna pe acestia spre o viata sanatoasa prin prisma efortului fizic depus si a le usura felul in care interactioneaza cu cei din jur.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele