Activitati pentru copii

#activitati creative copii #activitati creative #activitati copii

3 activitati creative pentru copii, in timpul izolarii sociale

Invatarea prin creativitate capata amploare in strategiile pedagogice din zilele noastre. Reproducerea informatiei care a fost asimilata la ore sau la cursuri s-a dovedit a fi ineficienta pe termen lung si, conform specialistilor, reprezinta doar un prim stadiu al invatarii. Creativitatea, care presupune ca prescolarul sau elevul sa integreze posibilele solutii intr-un sistem si sa vina cu noi rezolvari si concepte, nu a fost niciodata mai puternic valorizata. Motivul este intemeiat: creativitatea este unul dintre cele mai complexe procese psihice; dezvoltarea ei merge mana-n mana cu cresterea capacitatii de a solutiona probleme, cu abilitati sociale sporite si cu o calitate sporita a vietii adulte.

 

Izolarea sociala risca sa incetineasca activitatile creative de invatare. Inchiderea scolilor, gradinitelor si afterschoolurilor a insemnat si scaderea interactiunii dintre copii, ceea ce a avut drept consecinta un numar mult mai mic de schimburi de idei si dezbateri. De asemenea, nu toti copiii se simt proactivi in mediul online de invatare, astfel incat le este mai dificil sa-i adreseze educatorului intrebari sau sa ofere propriile raspunsuri. Cum poti, asadar, sa suplinesti aceste lipsuri creative din postura de parinte? Noi iti oferim cateva solutii care te vor ajuta sa-ti insusesti rolul de tutore pentru homeschooling - un rol neasteptat si nelipsit de dificultati, dar care te va conecta cu nevoile de invatare ale celui mic.

1. Stimuleaza-i latura artistica

De multe ori, conceptul de creativitate este asociat cu artele de tip figurativ. Alaturarea este pe deplin justificata, intrucat arata cum vede informatia receptorul ei. Pe langa sarcinile primite de la educator sau invatator, ii poti da copilului o tema suplimentara: aceea de a reda, in desen, un concept invatat (din curriculum sau nu!) sau de a repovesti, cu propriile cuvinte, un lucru care i-a captat atentia in timpul orelor. Il poti stimula cu intrebari ajutatoare - scopul acestui exercitiu fiind acela de a-i dezvolta capacitatea de redare a informatiei primite, punandu-si asupra ei nota de individualitate.

2. Lectiile ca povesti

Pentru a stimula imaginatia si creativitatea copilului tau, poti sa transformi conceptele pe care vrei sa i le predai intr-o poveste. Metoda la care va fi cel mai receptiv este aceea de a personifica informatiile pe care i le transmiti: poate ca litera M va avea o culoare, o personalitate si o relatie anume cu alte elemente ale alfabetului. De ce aceasta metoda? Conform psihologului elvetian Jean Piaget, invatarea la varste fragede e in stransa legatura cu gandirea simbolica a copilului, el creand imagini-tip pentru informatiile pe care le asimileaza, in primii ani de viata. Aceasta functie, denumita functia semiotica in limbajele de specialitate, este piatra de temelie a creativitatii pe care o va manifesta.

3. Joaca si jocul, ca metode educative

Desigur, metodele pe care le-am descris anterior au o puternica componenta didactica. Exista, insa, si posibilitatea ca puiul tau sa invete fara sa perceapa procesul prin care trece ca atare, posibilitate aflata in stransa legatura cu jocurile si jucariile care-i stau la dispozitie. Punandu-i la incercare capacitatea de a imagina, de a crea si de a se mentine in universul jocului, activitatea are si avantajul de a nu fi interpretata drept un act de invatare. Altfel spus, copilul nu va percepe aceeasi presiune care se resimte intr-un context pur didactic. De asemenea, aratandu-ti interesul fata de jucariile lui sau vrand sa participi la actele lui ludice, il vei pune in postura unui profesor de facto, fapt care-i va dezvolta capacitatea de a se exprima liber. Jucariile pe care le alegi pentru el trebuie sa fie cat mai pline de culoare si cat mai maleabile. Poti incepe cu plastilina sau spuma de modelat si sa ajungi la… o bormasina vrajita, care il transpune in ipostaza de creator al unei lumi noi.

Alaturi de activitatile creative pe care ti le-am propus, jucariile care fac apel la inventivitatea copilului tau ii vor dezvolta gandirea il vor ajuta sa devina mai comunicativ si sa-si descopere potentialul artistic. Creativitatea trebuie stimulata de la cele mai mici varste, iar performantele unui copil, care s-a dezvoltat din primii ani de viata in acest spirit, pot fi de-a dreptul uluitoare!

Sursa foto: https://pixabay.com/photos/education-child-school-clay-1814187/

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Sfatul expertului