Activitati pentru copii

# bicicleta copii #alegere bicicleta #bicicleta

3 factori importanti pentru alegerea bicicletei potrivite in cazul copiilor

Cati dintre voi inca va mai amintiti cu entuziasm de perioada copilariei, in care timpul petrecut afara, la joaca, nu parea niciodata suficient? Ne grabeam dimineata sa iesim cu bicicletele, impreuna cu prietenii nostri, iar atunci cand parintii ne chemau in casa, am mai fi avut energie pentru inca cateva ore bune de joaca.

Din acest motiv, atunci cand devenim parinti, iar copiii incep sa creasca, ne dorim ca si ei sa traiasca aceste experiente unice ale copilariei. Prima lor amintire de neuitat poate fi cea in care le oferiti prima bicicleta. Cum faceti insa pentru a alege bicicleta potrivita celui mic? Iata trei factori importanti de care trebuie sa tineti cont pentru a lua cea mai buna decizie!

Tipologia produselor disponibile

Inainte de a da startul cumparaturilor, trebuie sa stiti ca exista cateva tipuri de produse pe care le puteti considera atunci cand va aflati in cautarea unor biciclete ieftine pentru copii de la 3pitici: biciclete de echilibru, produse destinate incepatorilor, biciclete cu model clasic sau cu angrenaj dintat.

Daca vorbim de prima bicicleta, pe care, de regula, o achizitionati inainte de varsta de patru ani, puteti opta pentru o bicicleta fara pedale. Cel mic va invata sa se deplaseze cu aceasta ajutat sau din inertie, imbingand pamantul cu picioarele. In aceasta etapa, copilul va deprinde tehnica mersului pe bicicleta, inainte de a utiliza una clasica, de echilibru, cu roti.

Iata si alte criterii de care este bine sa tineti cont, pentru alegerea bicicletei potrivite, in functie de varsta copilului.

Marimea potrivita a bicicletei in functie de varsta

Daca cel mic a experimentat mersul pe bicicleta fara pedale imediat ce a inceput sa mearga, pe la varsta de 2 ani, deja puteti opta pentru o bicicleta cu trei roti, care ii va oferi stabilitatea necesara. Ulterior, la 3 ani, va puteti indrepta atentia catre o bicicleta cu pedale si roti de dimensiuni cuprinse intre 30-35 cm.

Incepand cu varsta de 6 ani, copilul deja poseda capacitatea de a-si mentine perfect echilibrul pe bicicleta, chiar si atunci cand aceasta nu mai are roti ajutatoare. Acesta va dori tot mai mult sa aiba o bicicleta pentru adulti, motiv pentru care puteti achizitiona un produs cu roti de 50-60 cm, cu suspensii, frana si un mecanism eficient pentru lanturi, cu roti dintate.

Dupa varsta de 9-10 ani, copiii pot utiliza biciclete cu roti de peste 60 cm si cu un cadru de 30-35 cm. Secretul achizitiei corecte la aceasta varsta consta in alegerea unei biciclete cat mai usoare, pe care copilul o va putea manevra cu usurinta. Nu sunt recomandate biciclete cu o greutate care sa depaseasca 12 kg in aceasta perioada.

In plus, nu conteaza doar varsta copilului, ci si inaltimea acestuia, atunci cand alegeti o bicicleta. Unii copii se dezvolta mai repede, iar altii mai incet, motiv pentru care aceste valori sugerate pot fi diferite, in functie de specificul si nevoile fiecarui copil.

Important este sa nu cumparati niciodata biciclete care nu sunt adecvate inaltimii celui mic, pentru a evita riscul accidentarilor cauzate de lipsa controlului asupra bicicletei.

Echiparea corespunzatoare a bicicletei

O bicicleta echipata corespunzator este una care include un cadru adecvat, suspensie eficienta, roti potrivite, frane si un sistem de transmisie productiv. Iata ce trebuie sa stiti despre acestea, pentru a face cea mai buna alegere:

  • Cadrul unei biciclete destinate copiilor trebuie sa asigure duritate sporita, dat fiind faptul ca cel mic va fi dornic sa utilizeze noua achizitie frecvent, mai ales la inceput. In plus, este important sa va asigurati de faptul ca rotile nu se blocheaza din cazua cadrului, pentru ca cel mic sa beneficieze de bucuria mersului pe bicicleta timp indelungat.
  • Suspensiile pe aer sunt considerate cele mai bune in cazul bicicletelor create pentru copii. Principalul lor avantaj consta in capacitatea de a face fata cu bine socurilor medii la care aceste produse ar putea fi supuse de copii. In plus, acestea sunt extrem de usoare, acest lucru fiind important intrucat nu ingreuneaza bicicleta pe care cel mic trebuie sa o manipuleze.
  • Biciclete pentru copii trebuie sa includa roti cu sisteme de siguranta, care impiedica caderea acestora in cazul desurubarii sau in eventualitatea unui soc puternic. In plus, rotile bicicletei trebuie sa fie montate astfel incat sa nu existe joc, indiferent de viteza cu care se deplaseaza bicicleta si de directia aleasa.
  • Sistemul de transmisie utilizat in cazul bicicletelor pentru copii poate fi echipat cu o singura viteza, poate fi pe baza de butuc sau cu deraior.
    • Cele cu o singura viteza sunt intalnite in cazul bicicletelor cu roti mici, utilizate de regula de copiii cu varste mai mici de 9 ani.
    • Cele pe butuc au acest sistem de transmisie montat pe roata din spatele bicicletei, influentand modul in care pedaleaza copilul. Acesta este intalnit frecvent in cazul bicicletelor cu roti de dimensiuni care depasesc 20 inci.
    • Sistemul de transmisie cu deraior este cel mai frecvent intalnit in cazul bicicletelor pentru copii, echipate cu roti de dimensiuni mai mari de 24 inci. Acesta permite schimbarea vitezelor prin transferul lantului de pe un disc pe altul, actiune controlata de maneta cu rol de schimbator.

Acum ca ati descoperit principalele tipuri de biciclete pentru copii disponibile, criteriile de selectie in functie de varsta si functiile de care acestia trebuie sa beneficieze, puteti alege bicicleta potrivita copiilor vostri, in diverse etape ale copilariei lor.

Sursa foto: pexels.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Sfatul expertului