Activitati pentru copii

#usborne #carti varsta #carti bebelusi #dezvoltare limbaj #carti copii

Carti pentru bebelusi. De ce trebuie sa le citim celor mici cat mai devreme

Psihologii si specialistii in educatie spun ca este esential ca unui copil sa i se citeasca zilnic, de la varste fragede. Cititul dezvolta vocabularul, faciliteaza conversatia si il ajuta pe cel mic sa exploreze dincolo de imediata realitate ce-l inconjoara. Cum alegem insa cartile pentru copii si cum ii citim unui bebelus? 

De exemplu, principiile educationale Montessori spun ca nu este niciodata prea devreme sa incepi sa-i citesti copilului. Chiar din primele zile de viata, cititul unei povesti la culcare poate reprezenta o rutina benefica pentru un bebelus care nu adoarme la san. Incepand de la 4-6 luni, cand copilul incepe sa apuce lucrurile si devine din ce in ce mai interesat de ceea ce il inconjoara, este recomandat sa ii oferiti spre rasfoire si carti. Desigur, nu va invata sa citeasca, dar se va familiariza cu ele, cu rasfoitul - lucru ce ajuta si la dezvoltarea abilitatilor motrice. 

Pentru primele contacte cu cartile sunt recomandate cele alb-negru. Stiti deja ca bebelusii isi dezvolta progresiv vederea, asa ca acest lucru nu ar trebui sa ne surprinda. Oferta din librarii este limitata, insa exista suficient de multe resurse online. De exemplu, cartile Usborne au o colectie intreaga de astfel de mici "manuale" pentru bebelusi. Sunt carti textile, asa ca micutii le pot roade in voie. 

Iata cum arata o astfel de carte: 

 

Puteti gasi aceste carti fie pe site-ul Usborne din Marea Britanie, fie la un reprezentant din Romania. "Am inceput sa aduc aceste carti in Romania dupa ce am descoperit cat de mult ii plac baietelului meu si cat de greu se gasesc la noi in librarii carti recomandate pe varste", spune Anamaria Budai, reprezentant autorizat Usborne, pe care o gasiti la Citim cu drag

Odata cu cresterea copilului, dupa 6-8 luni, puteti trece si la carti mai colorate. Dar tot textile, ca sa fie sigure pentru cei mici. Cartile pot incepe sa spuna o poveste, insa una simpla, deoarece un copil de pana la 1 an nu are nevoie sa-i fie stimulata imaginatia, ci sa inteleaga cat mai bine realitatea. Iata cateva exemple de carti usor de parcurs: 

  

Potrivite pentru copiii mai mici de 1 an sunt si cartile cu imagini simple si cu sunete. De exemplu, ii poti arata copilului animalele din curte si asocia cu sunete. Ca in aceasta carte:

Expertii sustin ca pana la 3 ani copiii pot invata cu usurinta o limba straina, ca si cum ar fi limba materna, si in paralel cu aceasta. Prin urmare, cartile pot fi citite si in engleza si in romana - limbajul fiind unul simplu si accesibil chiar si celor care nu vorbesc engleza la perfectie. 

Mai multe carti pentru bebelusi gasiti aici.

Foto: hepta.ro, Usbornebooksathome.co.uk

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Sfatul expertului