Activitati pentru copii

#cititi #motivare #lectura #copii

Ce ii motiveaza astazi pe copii sa indrageasca lectura?

Cititul, probabil ca orice activitate, are dihotomia lui. Unora le plac cartile, altora nu. Este putin probabil, insa, sa aiba cineva argumente valide pentru a sustine ca lectura dauneaza. Interesant este, insa, momentul in care devenim cititori. Asta, desigur, daca nu este cumva… ereditar.

Gusturile pentru lectura s-au schimbat odata cu noile generatii. Chiar daca o parte dintre copii si tineri inca aleg cartile in varianta clasica, titlurile nu mai sunt cele de altadata. Aventurile lui Jules Verne palesc in fata lui Harry Potter si al Stapanului Inelelor, pentru cei mai mari, iar Scufita Rosie si Harap-Alb sunt adesea inlocuiti cu zane moderne, animale vorbitoare, vrajitoare, fantome prietenoase sau magicieni, in preferintele prescolarilor. Ar trebui sa ne ingrijoram? Deloc.

Ar fi pacat sa pierdem din vedere ca povestile sunt cei mai buni aliati ai copiilor care invata literele alfabetului si, ulterior, sa citeasca. Un ajutor de nadejde sunt noile si modernele carti ilustrate pentru copii. Culorile le vor atrage atentia si se vor obisnui sa coreleze textul cu imaginea. Astfel vor retine mai usor literele, cuvintele si semnificatia lor. Si cum din ce in ce mai multi parinti aleg metoda homeschooling (educatie acasa), e o idee inspirata sa catalogheze cartile ilustrate drept adjuvanti.

Multi psihologi pediatri considera ca un copil care creste intr-o casa cu biblioteca si care isi vede parintii citind va fi de doua ori mai tentat sa le urmeze exemplul. Asa cum le imita mersul, gesturile, tonul vocii si cuvintele folosite, cei mici se vor obisnui de mici sa deschida carti, initial sa se uite la poze, sa asculte si sa ceara sa li se citeasca, iar ulterior sa descopere singuri tainele povestilor.

Cu cat mai multe si mai atragatoare coloristic, cu atat mai mare tentatia pentru a rasfoi cartile. Direct proportional cresc si sansele ca, odata devenit adult, copilul sa citeasca constant. Se pare, astfel, ca investitia in cateva carti de povesti ilustrate pentru copii si atentia parintilor de la cea mai frageda varsta a cititorilor juniori pun bazele unei culturi generale solide la maturitate.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din evenimente-pentru-tine-si-copilul-tau