Activitati pentru copii

#educatie #copii #atribuire sarcini copil #sarcini copii

Copiii nu primesc "sarcini" in casa, ci un rol important in familie

Ati observat vreodata un copil care primeste pentru prima oara o "misiune" in casa, cum ar fi sa stranga masa sau sa stearga praful? Atata fericire si atentie cata se citeste in ochii si in atitudinea lui, atata seriozitate si constiinciozitate in indeplinirea sarcinii rar iti este dat sa vezi!

Copiii trebuie sa fie invatati sa ajute prin casa cu ce pot, in functie de varsta. Sarcinile pe care ei le primesc nu sunt o corvoada, ci o metoda de a-i invata sa fie responsabili, sa acumuleze cunostinte noi, sa-si dezvolte anumite abilitati. In plus, ei se vor simti importanti in "economia" caminului, cel putin la inceput, mai ales daca inteleg ca o sarcina indeplinita este contributia sa la ceea ce inseamna viata de familie.

Cum alegi sarcinile copilului in casa

Sarcinile nici macar nu ar trebui sa fie prezentate ca sarcini, ci ca o modalitate de a ne ajuta unii pe altii; colaboram, ne impartim indatoririle pentru a ne ramane mai mult timp de petrecut impreuna in mod placut.

Damon Korb, doctor la Academia Americana de Pediatrie si autorul cartii "Cum cresti un copil organizat", spune ca, atunci cand ii dai ceva de facut copilului suficient de mare sa te ajute prin casa, trebuie sa te gandesti mai mult la ce are de invatat din acea sarcina.

Sarcinile sunt pentru copii o ocazie de a exersa ceea ce stiu deja si sunt esentiale pentru ca ei sa devina organizati si independenti; in plus, vor invata lucruri noi, in acelasi timp:

- sa fie consecventi

- sa gandeasca in perspectiva pasii necesari pentru indeplinirea "misiunii"

- sa pozitioneze lucrurile in spatiu

- sa planuiasca o actiune dinainte

- sa rezolve probleme

- sa imparta proiectele in etape

- sa faca deosebirea intre ce trebuie sa facem si ce vrem sa facem.

Toate aceste lucruri le vor invata cu ajutorul parintilor, evident, care vor alege "misiunile" copiilor in functie de varsta si aptitudinile acestora.

Cele mai potrivite sarcini in functie de varsta copiilor

Pentru un toddler (2-5 ani) e bine sa puneti accent pe lucruri care il vor ajuta sa separe lucruri si sa le puna in ordine. Prescolarii sunt un "burete" cand vine vorba de lucruri noi si vor deprinde repede orice treaba le dai de facut. Odata ce un lucru le va intra in reflex, ei vor continua sa il faca asa cum au invatat.

In plus, sarcinile pe care i le dai unui copil la aceasta varsta sunt si un bun exercitiu fizic, antrenand muschii si articulatiile, dar si unul de coordonare.

Pe masura ce copilul creste, va putea primi sarcini mai importante, care il responsabilizeaza fata de ceilalti membri ai familiei si il invata despre importanta ajutorului acordat altora.

Cele  mai potrivite sarcini pentru copii, in functie de varsta si de "lectia" pe care o vor invata:

• 2-5 ani - pun hainele in cosul de rufe, isi curata jucariile si le ordoneaza la locul lor, pun farfuriile in chiuveta (invata sa sorteze obiecte)

• 6-7 ani - hranesc animalele, ajuta la pregatirea mesei, aseaza masa (invata despre importanta ajutorului acordat)

• 8-9 ani - au grija de echipamentul pentru sport sau alte activitati, ajuta la spalatul vaselor si la aranjarea lor, impaturesc rufele spalate, le aseaza in dulap (invata despre ordine si organizare)

• 10-11 ani - prepara micul dejun sau pranzul, duc gunoiul, sterg praful, dau cu aspiratorul (invata lucruri care asigura independenta)

• 12-15 ani - pun rufe la spalat, fac curatenie in baie, au voie sa foloseasca substante de curatare, tund iarba in curte (invata prioritizarea nevoilor si a dorintelor)

• peste 16 ani - invata sa calce, sa coasa, sa gateasca, sa mestereasca (invata lucruri care le vor fi de folos cand vor locui singuri)

Anii adolescentei vor fi cel mai dificil de gestionat pentru ca prioritatile copiilor se schimba. Este important cum gestionezi aceasta perioada si sa reusesti sa ii inveti ca prioritizarea este foarte importanta in viata: ceea ce "trebuie" facut este mai urgent decat ceea ce "vrei" sa faci.

Motivatia este foarte importanta pentru un preadolescent si un adolescent, prin urmare va trebui sa i-o oferi si sa ai grija sa nu il incarci cu prea multe sarcini, ceea ce il va face sa se revolte si sa devina reticent.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din evenimente-pentru-tine-si-copilul-tau