Activitati pentru copii

#program eleve #activitati copii #cercetare #stiinta

Elevele din Romania pasionate de stiinta, indrumate de cercetatori sa-si urmeze visul

Elevele din Romania pasionate de stiinta au sansa de a fi indrumate de cercetatori de renume sa-si urmeze visul si sa profeseze mai tarziu, in domeniul stiintei. La program pot participa adolescentele din clasele V–VIII.

Programul de mentorat este lansat de L'Oreal Romania si Comisia Nationala a Romaniei pentru UNESCO (CNR UNESCO). Initiativa face parte din programul de burse nationale L'Oreal - UNESCO "Pentru femeile din stiinta".

Elevele din scoala Gimnaziala nr. 3 "Nicolae Titulescu" si scoala Gimnaziala nr. 5 din Bucuresti vor avea ocazia sa afle, de la femei exceptionale din cercetarea romaneasca, mai multe detalii despre ce inseamna o cariera in cercetare sau domenii stiintifice. Primele sesiuni de mentorat, parte a programului pilot, vor fi sustinute de Elena Dragomir (Butoi), care s-a numarat printre primele castigatoare ale competitiei "Pentru femeile din stiinta". Mentorii au misiunea de a le inspira si motiva pe eleve, prin povestile lor.

"Imi doresc sa ofer, la randul meu, sustinerea si inspiratia primite de la mentorii care m-au sprijinit, unor eleve de scoala generala care isi contureaza, poate fara sa stie, drumul catre stiinta", a declarat doctor Elena Dragomir (Butoi), cercetator la Institutul de Biologie si Patologie Celulara "Nicolae Simionescu" si castigatoare a editiei din 2011 a bursei "Pentru femeile din stiinta".

"Lumea se confrunta cu schimbari fara precedent: schimbari climatice, energie regenerabila, solutii medicale revolutionare tot mai accesibile, provocari in ceea ce priveste securitatea, pentru a mentiona doar cateva. O parte din solutiile la toate aceste provocari vin si vor veni din stiinta, multe dintre ele de la femeile de stiinta, iar inovatiile recunoscute de programul L'Oreal – UNESCO au dovedit deja cat de mult poate contribui cercetarea la solutionarea acestor provocari. Credem ca este important sa atragem cat mai multe talente catre acest domeniu, in care la nivel mondial, reprezentarea feminina este slaba", a declarat Gilles Antoine, Country General Manager L'Oreal Romania.

"O cariera in stiinta nu este usoara, insa este extrem de frumos sa stii ca lucrurile pe care le-ai descoperit dupa ani de munca pot schimba vietile a mii sau chiar milioane de oameni. Este important ca elevele sa asculte povestile bursierelor programului «Pentru femeile din stiinta», pentru ca, astfel, vor afla ce inseamna o cariera in domeniul cercetarii si vor putea fi inspirate", a afirmat Ani Matei, Secretar General CNR UNESCO.

30% dintre olimpicii din stiinte exacte sunt fete

Lansarea programului de mentorat vine in contextul in care in Romania fetele reprezinta doar aproximativ 30% dintre olimpicii premiati la Olimpiadele Nationale de Matematica si stiinte (Fizica, Chimie, Biologie, stiintele Pamantului, Astronomie si Astrofizica), conform datelor din 2016 ale Ministerului Educatiei Nationale. Astfel, dintre cei 305 de elevi premiati la Olimpiadele Nationale si Olimpiada de stiinte pentru Juniori, 102 sunt fete, cele mai bune rezultate fiind obtinute la stiintele Pamantului, Biologie si Chimie.

In Romania, conform datelor Institutului National de Statistica din 2016, femeile care isi desfasoara activitatea in domeniul tehnic si stiintific reprezinta doar 3% din totalul populatiei active. Mai precis, avem 115.517 de femei care activeaza in domeniile stiinta si tehnica.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din evenimente-pentru-tine-si-copilul-tau