Activitati pentru copii

#scoala online # cursuri online #profesori #parinti #elevi

Patru metode de a ajuta copilul sa invete mai bine online

Scoala online poate da mari batai de cap copiilor si parintilor in aceasta perioada. Daca pentru unii pare mai usor sa invete la distanta, pentru majoritatea este greu sa se adapteze la noul sistem si nu se pot concentra suficient, cum o faceau in clasa. Un expert in educatie ofera parintilor cateva ponturi despre cum isi pot ajuta copiii sa evolueze din punct de vedere academic chiar si in noile conditii.

Copilaria este o perioada marcata de nenumarate tranzitii si adaptari, iar ca parinte trebuie sa stii sa iti ajuti copilul sa treaca prin toate. O provocare majora pentru majoritatea covarsitoare a copiilor in pandemie este scoala online. Pentru unii trecerea este mai simpla, pentru altii nu, insa nu totul depinde de ei, ci si de profesori si de felul in care acestia se adapteaza la noul sistem, dar si de parinti.

Cum iti ajuti copilul sa se adapteze la scoala online

Faptul ca in ziua de azi computerul nu este pentru copii ceva din alta lume poate fi de mare ajutor. Unii stiu sa il foloseasca mai bine decat adultii, insa tot trebuie sa invete sa-l foloseasca pentru a invata, iar aici parintii pot avea un rol esential.

Dozeaza timpul pentru invatat si volumul lectiilor

Scoala online se face deja de cateva luni, insa daca la inceput era considerata o varianta temporara, evolutia situatiei in pandemia COVID-19 face greu de crezut ca lucrurile vor reveni curand la normal.

Multi profesori si parinti apreciaza ca invatamantul la distanta i-a dat inapoi pe copii si tocmai de aceea trebuie gasite solutii ca acest sistem sa devina eficient. Spre deosebire de inceputul pandemiei, cand scoala online era un haos pentru toata lumea, la inceputul acestui an s-a decis ca orele sa se desfasoare dupa un program clar stabilit, la fel ca la scoala.

Copiii trebuie sa stie ca a invata de acasa nu inseamna ca sunt intr-o pseudo-vacanta si ca sarcinile lor sunt clar definite: prezenta la ore, activitate la cursuri, teme, proiecte, teste. Scoala nu si-a schimbat menirea si cursul doar pentru ca s-au schimbat conditiile.

Verificati in continuare copiii, incurajati-i sa isi faca temele, ajutati-i acolo unde este nevoie, ascultati-i din lectiile pe care le au de invatat si asigurati-va ca le ramane timp liber pentru ceea ce le face placere si ii relaxeaza.

Evita lucrurile care le-ar putea distrage atentia

Atunci cand esti acasa e greu sa te simti la scoala si multe lucruri iti pot distrage atentia. Setati dispozitivele pe care le folosesc pentru cursurile online astfel incat sa nu poata folosi alte aplicatii in timpul orelor.

Creati-le un spatiu "academic" la voi acasa: un birou orientat, eventual, cu fata spre fereastra, pentru o lumina buna, care sa nu ii oboseasca, si pentru ca privirea sa nu le alunece spre lucruri care le afecteaza concentrarea.

Incurajeaza pauzele

Orele online au, la fel ca la scoala, o durata determinata. Invatati copilul ca este important sa respecte pauzele, sa le foloseasca pentru a se hidrata, pentru a se misca, pentru a lua o gustare sau chiar pentru a vorbi cu colegii online, intr-un spatiu mai putin formal decat cel in care sunt prezenti si profesorii. Interactiunea cu prietenii sai de la scoala, chiar si cea virtuala, ramane la fel de importanta.

Ajutati-l sau luati-i un meditator

Pentru multi copii prezenta la scoala era importanta in feluri pe care nici macar nu le constientizau. Un profesor care se plimba printre banci si interactioneaza nemijlocit cu copiii le poate citi limbajul corpului, isi poate da mult mai usor seama cand este bine sa insiste pe un anumit subiect. Online toate acestea devin mai dificile, iar copilul poate ramane cu lacune.

Daca pregatirea va permite sa il ajutati cu explicatii sau cu aprofundarea unor subiecte, este bine sa o faceti de fiecare data cand e nevoie. Daca elevul are un frate mai mare, care il poate ajuta cu lectiile care nu ii sunt clare, motivati-i sa colaboreze.

In ultima instanta, puteti apela la un meditator care, fie in persoana, fie online, se va putea concentra pe nevoile copilului si va putea sa aprofundeze materia atat cat va fi necesar pentru ca "golurile" sa fie umplute si copilul sa nu ramana in urma cu invatatul.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din evenimente-pentru-tine-si-copilul-tau