Nasterea

#cezariana #nastere naturala #nastere #riscuri #gemeni

Nasterea gemenilor prin cezariana implica aceleasi riscuri ca nasterea pe cale naturala

Desi sunt considerate a fi mai sigure atunci cand viitoarele mamici sunt insarcinate cu gemeni, nasterile prin cezariana sunt la fel de periculoase precum cele naturale, se arata intr-un nou studiu al cercetatorilor canadieni.

Cifrele arata ca tot mai multe mame aleg sa nasca prin cezariana, in ciuda lipsei dovezilor solide care sa ateste ca aceasta metoda ar fi mai sigura, atat pentru mama, cat si pentru copilul ei. Un nou studiu vine insa sa sustina faptul ca cezariana in cazul gemenilor implica aceleasi riscuri precum o nastere normala.

"Femeile insarcinate cu gemeni pot obtine aceleasi rezultate pentru bebelusii lor printr-o nastere naturala, comparativ cu una planificata prin cezariana. Conditia este insa ca acele femei sa aiba un obstetrician competent", a explicat autorul studiului, doctorul Jon Barret, de la Centrul de Stiinta Medicala Sunnybrook din Toronto, citat de LiveScience.com.


Trebuie sa creasca calitatea obstetricienilor

Studiul, publicat online in revista "New England Journal of Medicine", a implicat un numar de aproximativ 2.800 de femei care asteptau gemeni si care au ales sa nasca prin cele doua metode: nastere vaginala si nastere prin cezariana. Astfel, cercetatorii au colectat date timp de sapte ani si jumatate de la aceste femei, care provin din 25 de tari de pe tot globul, de la Argentina si pana in Serbia.

Analiza le-a inclus numai pe acele femei care au dat nastere gemenilor intre saptamanile cu numarul 32 si 38, ale caror pozitii pentru venirea pe lume a primului copil, in cazul nasterilor naturale, au fost cele corecte (cu capul in jos).

Autorul studiului, doctorul Jon Barret, spera ca prin rezultatele obtinute sa le faca pe femeile insarcinate cu gemeni sa se gandeasca de doua ori inainte atunci cand aleg sa nasca prin cezariana. De asemenea, cercetatorul canadian a mai spus ca studiul trebuie sa serveasca drept motivatie pentru ca obstetricienii sa se perfectioneze pentru a le ajuta pe femei sa aduca pe lume bebelusi pe cale naturala.

Sursa foto: pregnancybeat.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare