Boli

#cancer #cancer de san #femeie #deodorant #alaptat #medicamente #fibre #fumat #tumoare

10 sfaturi pentru a evita cancerul de san

In fiecare an, in intreaga lume, mor peste 700.000 de femei. Motivul? O necrutatoare maladie: cancerul de san.  Medicii inca nu pot explica de ce anumite persoane se imbolnavesc, iar altele nu. Desi inca nu s-a descoperit un tratament care sa vindece cancerul de san, se considera ca un mod de viata sanatos te-ar putea ajuta sa eviti aceasta boala necrutatoare.

Iata 10 metode prin care iti poti acorda o noua sansa la viata:

1. Renunta la fumat

Ginecologii sunt de parere ca tabagismul activ creste riscul de cancer cu 30% , mai ales daca fumatoarele au inceput inainte de 20 de ani si fumeaza cel putin 20 de tigari pe zi. Se considera ca nicotina favorizeaza dezvoltarea tumorilor mamare si instalarea metastazei.

Daca esti fumatoare pasiva, riscul de imbolnavire este de aproximativ 3%. Efectele daunatoare ale tutunului in ceea ce priveste cancerul de san sunt si mai mari cand acesta este asociat cu consumul de alcool.

2. Prima sarcina inainte de 30 de ani

Pentru ca o sarcina precoce creste enorm nivelul de estriol, un hormon care reduce cu 50 pana la 70%  riscul de cancer de san, se recomanda nasterea va fi mai putin sensibila la actiunea produselor carcinogene.

3. Consuma mai multe fibre

Beneficiile consumului de fibre au fost descoperite in urma mai multor studii la care au participat mii de femei. Cele care au consumat 5 fructe si legume pe zi au prezentat un risc cu peste 20% mai mic sa se imbolnaveasca de cancer. Alimentele bogate in fibre sunt: prunele, caisele, curmalele, smochinele, fasolea alba, lintea, nautul.

4. Mananca legume crucifere

Varza alba, varza de Bruxelle, brocolii, guliile sunt legume bogate in glucosinolati, substante despre care se crede ca ar avea proprietati anticancerigene. S-a descoperit in urma unor cercetari stiintifice ca un consum ridicat de legume din categoria cruciferelor ar putea reduce incidenta cancerului de san cu 20 -40 %.  Aceste substante inhiba proliferarea celulara si se opun formarii tumorilor, in special in cazul celor de la nivelul sanilor.

5. Renunta la grasimile saturate

Biscuitii, pizza, produsele de patiserie sunt pline de grasimi saturate despre care s-a descoperit ca ar creste riscul de cancer la san . Un studiu realizat in 2008 in cadrul Institutului „Gustave Roussy” din Paris a aratat ca riscul de cancer la san era aproape dublu la femeile care aveau un nivel sangvin ridicat in acizi grasi saturati. De aceea, se recomanda limitarea aportului in grasimi saturate ( grasimi animale: unt, untura de porc, slanina etc).

6. Supravhegeaza-ti greutatea

In perioada menopauzei, cresterea cu 10% a greutatii corpului mareste riscurile de imbolnavire intre 30 si 50% de cancer de san. Excesul de zaharuri si de grasimi de la nivelul glandelor mamare duce la formarea hormonilor cancerigeni. In urma unui studiu, s-a observat o prevalenta a obezitatii la 24 % dintre femeile bolnave de cancer.

7. Ai grija la medicamente

Antidepresivele, diureticele, anxioliticele sunt cateva dintre medicamentele care pot creste riscul de a face cancer de san. Administrarea de medicamente stimuleaza secretia de prolactina (hormon secretat de hipofiza, glanda endocrina situata la baza creierului) intr-un mod anormal. Astfel, celulele mamare sunt stimulate artificial, ceea ce duce la dezvoltarea tumorala.

8. Atentie la deodorante

Aluminiul si parabenul sunt doua substante chimice prezente in majoritatea deodorantelor, care pot perturba functia hormonala. In 2003, un studiu american afectuat pe un esantion de aproximativ 500 de femei afectate de cancer a aratat ca boala a survenit in medie dupa 8 ani, mai mult la femeile care au utilizat un deodorant si un antiperspirant .

In urma efectuarii biopsiei tumorilor mamare s-a remarcat prezenta parabenului in peste 20 dintre acestea. Insa, in prezent nicio expertiza stiintifica aprofundata nu a aratat legatura dintre deodorant si cancer de san. Alegerea in privinta deodorantelor apartine fiecarei femei in parte.

9. Alcoolul stimuleaza productia de estrogen

Excesul de alcool stimuleaza supraproductia de estrogen (hormoni feminini) care favorizeaza inmultirea necontrolata a celulelor mamare, mecanismul care sta la baza aparitiei cancerului de san. Pe de alta parte, odata ingerat, alcoolul se trasnforma in acetaldehida, o substanta cunoscuta ca fiind cancerigena.

10. Alapteaza-ti copilul

Riscul de a face cancer poate fi diminuat cu peste 4 % daca iti alaptezi copilul. Cercetatorii precizeaza ca, daca femeile ar alapta cu 6 luni mai mult, se pot evita peste 25 de mii de cancere de san in fiecare an. Pe de-o parte, instalarea lactatiei permite evacuarea substantelor cancerigene prezente in celulele mamare.

Pe de alta parte, prolactina, hormonul secretat natural odata cu lactatia, accelereaza procesele de diferentiere ale celulelor din glanda mamara . Asadar, cu cat celulele sunt diferentiate, cu atat riscul de a se tranforma in tumori scade.

Citeste mai mult despre:

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare