Nasterea

#sarcina #nastere #tata #mama #gravida #bebelus #insarcinata

Rolul tatalui la nastere

Daca inainte sala de nastere era rezervata exclusiv viitoarei mamici si personalului medical, in ziua de astazi tatal joaca un rol important chiar si intr-un astfel de moment. Acesta devine un sprijin pentru gravida, impartind cu ea toate emotiile pe care le aduce nasterea unui copil.

 

Este insa cu adevarat important sa iti ai partenerul aproape de tine atunci cand dai nastere copilului vostru? Bineinteles, totul tine de decizia ta, daca te simti confortabil sau nu. Medicii insa te incurajeaza sa imparti acest moment unic cu tatal copilului tau, si asta nu doar din punct de vedere emotional .

Sustinerea acestuia, indrumarile pe care ti le poate oferi – de exemplu, coordonarea exercitiilor de respiratie  in timpul nasterii – te poate ajuta sa te descurci mai bine cu contractiile si sa ai astfel, o sarcina mai usoara si chiar un travaliu de scurta durata.

Medicii considera ca este destul de dificil sa indeplineasca si un astfel de rol, asa ca partenerul este mai mult decat potrivit pentru postura respectiva. Bineinteles, o fata familiara te va ajuta sa treci mai usor peste aceasta experienta, destul de infricosatoare pentru unele femei, iar partenerul si tatal copilului tau va putea relationa cu tine mult mai eficient.

 

Ce va trebui sa faca partenerul in timpul nasterii?
 

 

Exista mai multe moduri prin care partenerul iti poate oferi sprijinul sau, usurandu-ti asfel nasterea:

 

sprijin emotional

 

Preferi sa fii singura, inconjurata de persoane pe care nu le cunosti, intr-un moment in care abia reusesti sa te mentii rationala? Pe de alta alte, avandu-l pe partener alaturi, vei beneficia de incurajarile acestuia si te vei simti mai in siguranta. Sprijinul emotional pe care il primesti te va ajuta sa mai elimini din frica de nastere,  reducand astfel durerea pe care o vei simti in timpul nasterii.

 

Suport fizic

 

Daca ati participat impreuna la diverse cursuri despre tehnici de respiratie , pozitionare in timpul nasterii, masaj etc., atunci partenerul iti poate reaminti toate tehnicile asimilate pe parcursul sarcinii; in timpul nasterii, vei fi poate mult prea agitata pentru a te mai gandi la astfel de lucruri.

 

Rol informativ

 

In timpul nasterii, iti va fi destul de greu sa iti dai seama ce se intampla in jurul tau. Partenerul poate fi acolo pentru a te informa despre cum decurg lucrurile, mai ales atunci cand, poate, esti nevoita sa iei o decizie de moment si trebuie sa fii cat mai informata.

De asemenea, acesta le poate transmite medicilor ceea ce te deranjeaza, daca ceva este neinregula cu tine, lucruri pe care nu le poti exprima prea bine sau prea cursiv din cauza situatiei in care te afli. Acesta se poate asigura ca lucrurile decurg asa cum iti doresti, oferindu-ti astfel, o sarcina cat mai usoara.

 

Cum ar trebui sa se pregateasca partenerul?

 

Cel mai bine ar fi daca ati asista impreuna la eventualele cursuri pregatitoare dinaintea nasterii, asfel incat acesta sa te poata incuraja cat mai eficient, in cunostinta de cauza. Un alt lucru pe care trebuie sa il aveti in vedere este alcatuirea unui plan de nastere, pe care partenerul tau sa il aiba drept ghid si sa se asigure ca, pe parcursul nasterii, lucrurile decurg asa cum ti-ai dorit tu.

Sursa foto : img.webmd.com

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului