Nasterea

#nastere #reproducere #reproducere asistata #malformatii #malformatii nastere #malformatii copil

Studiu: Reproducerea asistata predispune la aparitia malformatiilor la nastere

Reproducerea asistata este considerata solutia salvatoare pentru cuplurile care nu pot avea copii pe cale naturala, dar studiile arata ca tehnicile de reproducere asistata pot creste riscul malformatiilor la nastere. Intr-o cercetare publicata anul acesta de Universitatea din Adelaide (Australia) este punctat faptul ca exista diferente seminificative de risc intre tratamentele de reproducere asistata, iar probabilitatea unei malformatii la nastere creste si din cauza caracteristicilor parentale (varsta mamei, statut de fumatoare).


Riscul malformatiilor la nastere, mai mare la copiii conceputi prin reproducere asistata

Michael Davies, coordonatorul studiului, a analizat informatii de la peste 308.000 de copii nascuti in Australia de Sud, dintre care in jur de 6100 au fost conceputi cu ajutorul unei tehnici de reproducere asistata.

Dintre cei 6100 de copii conceputi prin fertilizare in vitro, injectare intra-citoplasmatica a spermatozoidului (ICSI) sau prin tratamente pentru stimulare ovariana, 8,3% au avut malformatii congenitale. Prin comparatie, doar 5,8% dintre copiii nascuti pe cale naturala au prezentat malformatii la nastere.

Doctorul Michael Davies considera ca fiecare tehnica de reproducere asistata poate favoriza dezvoltarea anumitor malformatii congenitale, printre care paralizie cerebrala si malformatii cardiace.


Riscul malformatiilor la nastere difera in functie de tehnicile de reproducere asistata

Riscul ca un copil aiba o malformatie congenitala daca a fost conceput prin tehnica injectarii intra-citoplasmatice a spermatozoidului este de 9,9%, in timp ce riscul unei malformatii la nastere la un copil conceput prin fertilizare in vitro este de 7,2%.

Persoanele care au apelat la medicamente pentru stimularea ovulatiei, cum este clomifenul citrat, fara sa consulte un medic inainte de a urma tratamentul, si-au triplat sansele de a aduce pe lume un copil cu malformatii congenitale, se mai arata in studiul realizat de cercetatorii de la Universitatea din Adelaide.

Michael Davies sustine ca inseminarea artificiala si tratamentele pentru stimularea ovulatiei nu au fost asociate cu malformatii la nastere in cazul femeilor care au fost atent monitorizate de medici.

Coordonatorul studiului a precizat ca, pe baza noilor informatii descoperite, se vor putea realiza si alte cercetari, care sa arate cum pot fi reduse riscurile de malformatii la nastere in cazul copiilor conceputi prin reproducerea asistata.

Sursa foto: totalfitnessclub.blogspot.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului