Nasterea

#recuperare #recuperare dupa nastere #recuperare nastere

5 lucruri pe care nimeni nu ti le spune despre recuperarea dupa nastere

Nimic nu se compara cu momentul in care devii mama. Satisfactiile sunt atat de multe si sentimentul de implinire este atat de puternic, incat nimic altceva nu mai conteaza.

 

Cu toate acestea, orice viitoare mamica trebuie sa stie la ce sa se astepte si ce presupune recuperarea dupa nastere, perioada denumita si "al patrulea trimestru".

Recuperarea dupa nastere este influentata de multi factori: starea de sanatate a femeii inainte si dupa nastere, modul in care a decurs sarcina, dar si modul in care a nascut. Iata cateva lucruri pe care este bine sa le stii despre recuperarea dupa nastere, si pe care nu ti le spune nimeni.

Te vei simti cu adevarat obosita

Lipsa somunui isi va spune repede cuvantul. Imediat ce ajungi cu bebelusul acasa. Te vei simti obosita psihic, dar vei simti si o epuizare la nivel fizic. Cel mai bun sfat pe care il poate urma orice mamica in aceasta perioada este sa doarma cand doarme si bebelusul.

Menstruatia nu se reinstaleaza imediat

In unele cazuri, menstruatia incepe la sase-opt sapatamani dupa nastere, insa nu este o regula generala. Momentul difera de la o persoana la alta. In cazul femeilor care alapateaza, poate dura si cateva luni bune pana cand ciclul menstrual se regleaza. Odata ce menstruatia revine, vei observa ca totul este diferit acum fata de cum era inainte de nastere. Aceasta poate fi mai abundenta, pot aparea dereglari, crampele pot fi mai dureroase sau din contra, pot disparea complet.

Dureri abdominale

Imediat dupa nastere este posibil sa te confrunti cu un disconfort la nivel abdominal. Aceste dureri sunt provocate de contractiile uterine, care ajuta uterul sa isi revina la forma si dimensiunea pe care a avut-o inainte de sarcina.

Si alaptarea este posibil sa declanseze contractii, asadar este posibil sa te confrunti cu acestea in momentul in care iti hranesti bebelusul. In cazul nasterii prin cezariana aceste dureri pot persista mai mult timp.

Te poti simti trista si deprimata

In primele saptamani dupa nastere este normal sa te confrunti cu stari de tristete. Cele mai multe proaspete mamici sunt mai irascibile, triste, coplesite de schimbarile care se produc in viata lor dupa aparitia copilului.

Aceste stari sunt rezultatul schimbarilor hormonale amestecate cu stres si oboseala si poarta numele de "baby blue". Daca aceasta stare de tristete persista mai mult de trei-patru saptamani, trebuie sa ceri ajutor specializat. In cele mai multe dintre cazuri este vorba despre despresia postpartum, care afecteaza una din zece femei imediat dupa nastere.

Nu vei scapa imediat de kilogramele in plus

Pe perioada celor noua luni de sarcina o femeie este normal sa acumuleze in jur de 15-16 kilograme. O parte din acestea dispar imadiat dupa nastere, deoarece reprezinta greutatea bebelusului, lichidul amniotic si placenta. Restul kilogramelor vor disparea in timp. Este nevoie de cateva luni pentru ca o femeie sa isi recapete silueta pe care o avea inainte de nastere.

Sursa foto: pexels.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare