Nasterea

#gradinite #educatori #reintegrare mame #educatia copiilor #step by step #indemnizatii mame

Care este legatura intre educatia copiilor si reintegrarea mamelor pe piata muncii, dupa nastere?

Decizia mamelor de a se reintegra pe piata muncii, dupa nasterea copiilor, nu afecteaza educatia si rezultatele scolare ale celor mici. Un studiu la care au participat 40.000 de copii a spulberat mitul potrivit caruia prichindeii ai caror mamici lucreaza nu se descurca corespunzator la scoala.


Desi in perioada 1970-1990 s-a constatat o usoara legatura intre decizia mamicilor de a-si relua activitatile profesionale si evolutia scolara a copiilor, de la mijlocul anului 1990, aceasta corelatie a disparut.

Dezvoltarea sistemului de invatamant

Potrivit academicienilor britanici, acest lucru se datoreaza masurilor luate de politicieni in vederea ingrijirii copiilor. Astfel, s-au alocat mai multe fonduri in gradinite si scoli, iar numarul educatorilor si profesorilor care se ocupa de educatia copiilor a crescut. In plus, la scoala si la gradinita au aparut clasele step-by-step, in care, desi se aplica acelasi curriculum national, modalitatea prin care copiii asimileaza informatiile oferite difera.

Sistemul step-by-step promoveaza invatarea prin descoperire, prin interactiune cu mediul, stimuland astfel curiozitatea naturala a copilului, in timp ce sistemul traditional este inca centrat pe acumularea unor cunostinte si asimilarea unor comportamente.

Chiar daca studiul nu a aratat o legatura intre munca mamelor si rezultatele scolare ale copiilor, oamenii de stiinta mentioneaza ca nu exista o dovada clara ca aceasta decizie nu i-a afectat in vreun fel pe cei mici.

Sentimentul de vinovatie, resimtit de parinti

Potrivit Fionei Weir, director executiv al organizatiei Gingerbread, care se ocupa de parintii singuri, rezultatele acestei cercetari sunt benefice pentru mamicile care lucreaza, intrucat le indeparteaza, intr-o oarecare masura, sentimentul de vinovatie simtit fata de copil.

Mamele pot beneficia, dupa nasterea bebelusului, de concediu de crestere a copilului, pana ce acesta implineste 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la 3 ani.

In tot acest timp, va primi o indemnizatie de crestere a copilului. Dupa finalizarea acestei perioade, mamei nu ii vor mai fi acordate alte ajutoare si, intr-un fel sau altul, este obligata sa se reintoarca la munca, pentru a reusi sa contribuie cu bani la intretinerea familiei.

Sursa foto: telegraph.co.uk

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele